Glavni imam u posjeti džematu Kazagići

U petak, 24. marta 2023. godine ili 2. dan mjeseca Ramazana, u posjeti džematu Kazagići bio je glavni imam Medžlisa IZ-e Kiseljak, Kenan ef. Bajrić. Poslije teravih namaza se obratio prisutnim džematlijama. U svom obraćanju je istakao koliko je važno da čuvamo svoj identitet, kulturu i tradiciju, te da mjesec Ramazan iskoristimo da očistimo sebe od nedostataka i loših navika, kako bismo sa svakim novim danom bili bolji, ustrajniji u dobru i izdržljiviji u iskušenjima.

Povod ove posjete je završetak rekonstrukcije jedne od najstarijih sačuvanih džamija na ovim prostorima. Džamija se nalazi na prelijepoj lokaciji od koje se vidi cijela kiseljačka dolina.

Sačuvan je natpis u stihu, (Yıl Nebiyyin hicretinden muddeti bena zeman… geçti bin kırk yıl dahi…) iz kojeg se razaznaje da je džamija sagrađena po hidžri 1040/1630-31, ili prije 404 godine.

Mehmed Mujezinović se u Epigrafici, tomu  2, vjerovatno referirajući ovaj stih  njega kaže: “Poviše naselja Kazagići na jednom brijegu, odakle je vanredno lijep pogled na okolinu, nalazi se stara džamija sa drvenom munarom. U unutrašnjosti, je, lijevo od mihraba, na zidu tušem ispisan tekst, koji je sada nečitak….“

Vrijedne džamatlije džemata Kazagići su u godini iza nas vrijedno radili i renovirali ovaj spomenik kulturne, ali i vjerske baštine ovdašnjih muslimana, što je svakako bio dovoljan razlog posjete i druženja.