Džemat Višnjica

Službeni naziv džemata je VIŠNJICA. Džemat se nalazi 5 km od glavnog putu koji vodi od Kiseljaka prema Busovači. Broj domaćinstava u džematu je 143., a mekteb pohađa 58 učenika.

Ne postoje pisani tragovi o nastanku ovog džemata, ali usmene predaje govore da džamija na ovim prostorima datira preko 350 godina. Stara džamija je zbog dotrajalosti srušena 1972. godine. Iste te godine, u roku od šest mjeseci izgrađena je nova.

 

U džamijskom haremu nalazi se mezarje površine 12 duluma. Nedaleko od džamije je turbe pored kojeg se tradicionalno ( sedmi ponedjeljak po jurjevu ) održava poznata Višnjička dova. U protekloj agresiji sve džematlije su bile u muhadžerluku, protjerani od strane HVO-a Kiseljak na područje Fojnice. Tokom agresije džamija je srušena, da bi bila obnovljena, velikim naporima džematlija i Izet ef. Bukvića, u ljeto 2001. godine.

Dosadasnji imami, hatibi i muallimi su bili: Omanović Adem, Imamović Ibrahim, Hurem Mahmut, Turko Mustafa, Topalović, Brkan Osman, Merđanić Ramiz, Hurem Justet, Adem ef.Ganija,Hamdo ef. Čolakovi, ćBukvić ef. Izet i sadašnji imam je Mirza Bilić .

Vakufska imovina u džematu Višnjica je: džamija u Višnjici, gasulhana, mezaristan i turbe.

U džamiji se obavlja pet vakata namaza i redovno održava mektebska nastava dva dana u sedmici, te se klanja džuma – namaz.