Džemat Bukovica

 

Službeni naziv džemata je BUKOVICA i pripadaju mu sela BUKOVICA, ZABRĐE, BOTUNJA,TOPLICA, ŽEŽELOVO DOLJNJE I GORNJE i IVICA.

Džemat je na 6-om kilometru jugo-istočno na magistralnom putu Sarajevo – Travnik. Broji 280 domaćinstava. U agresiji dio džematlija je bio u muhadžerluku, a ostali su bili domaćini velikog broja muhadžira iz susjednih džemata i općina.

Džemat je bio na prvoj borbenoj liniji sa obje strane. Podnio je veliki teret za odbranu BiH.

U džematu je džamija koja je prvi put je sagrađena u prvoj polovini 19.stoljeća. U toku agresije je bila skoro pa skroz srušena od strane četničkih granata. Na njenom mjestu izgrađena je nova džamija i otvorena 2004. godine, uz velike napore svih džematlija.

Dosadašni imami, hatibi i muallim bili su Mehmed ef. Jahić, Remzija ef. Kadrić, Ibrahim ef. Klisura i sadašnji imam Šaban ef. Šljivar. Vakufska imovina u džematu Bukovica je: džamija u Bukovici, 4 mekteba, imamski stan kao i 4 gasulhane i 7 mezaristana. U haremu džamije je izgrađeno spomen obilježje šehidima toga kraja.

U džamiji obavlja džuma i 5 vakata namaza, te mektebska nastava. U džematu se obilježava godišnjica otvaranja džamije, te prigodni programi povodom mubarek večeri.