Džemat Duhri

Službeni naziv džemata je Džemat DUHRI. Nazivi sela (zaselaka) koja pripadaju džematu: DUHRI, BUKVA, POTKRAJ, BRNJACI. Geografska lokacija: džemat se nalazi 4 km istočno na putu od Kiseljaka prema Sarajevu Broj domaćinstava džemata je 200.

U protekloj agresiji džematlije su bile muhadžerluku. Svo stanovništvo je protjerano od strane HVO-a Kiseljak na područje Fojnice, slobodne teritorije općine Kiseljak te drugih gradova i sela.

 

 

Džemat ima džamiju i prvi put je sagrađena u 18. stoljeću koja je prenešena sa Brnjaka u Duhre i bila je renovirana a u tokom agresije na BiH srušena.Obnovljena je u 2007. godine, a od 2000. je u funkciji i ubrzo će biti zvanično otvorena.

Dosadasnji imami, hatibi i muallimi su bili; Mehmed ef. Alimanović,Hadžić Asim ef.,Subašić Hamza ef., Mujić ef. Mujo, Džozić ef. Seid, te sadašni imam Mustafa ef. Pašić iz Živčića. Poznati alimi i imami ovoga mjesta i okolice su Mehmed ef. Ališanović, hfz. Zilko Žolja, hfz. Mujić Mustafa. Vakufska imovina u džematu Duhri je: džamija u Duhrima, imamski stan, tri mekteba , njive, gasulhana i mezaristani.

U džamiji se obavlja 5 vakata namaza, klanja džuma namaz, redovno održava mektebska nastava. Vaktovi se obavljaju i u mektebu u Duhrima, u kojem se tradicionalno svake godine u mjesecu maju uči mevlud. Džamija je izuzetno posjećena na svim vaktovima, posebno na sabahu i jaciji. Ističemo da je naš džemat džemat koji ima jednu od najposječenijih mukabela u toku mjeseca ramazana.