Džemat Han Ploča

Džemat Han Ploča ima dugu historiju, a kao dokaz su prije svega nišani iz Turskog perioda, od kojih mnogi na sebi imaju znakove, koji upućuju da su tu ukopani vojnici sa činovima i ugledom. Takve nišane imamo u šehidskom mezarju na Han Ploči i imali smo u Lepenici preko puta crkve. Na žalost na tom mjestu sada ih više nema.

Drugi, a za nas izuzetno vrijedan spomenik, reklo bi se mali muzej, jeste tarih, koji je stajao na ulazu u džamiju sve od 1878. (1289.h.g.) do juna 1993.godine. Kada je džamija zapaljena i srušena od strane jedinica HVO-a, a na tom natpisu pored godine kada je džamije sagrađena stoji: VLASNIK OVOG DOBROG DJELA JE HADŽI MUHAMED MISIRA DA MU ALLAH GRIJEHE OPROSTI.

 

Službeni naziv džemata je Han Ploča. Džematu pripadaju naseljena mjesta: Han Ploča, Grahovci, Radanovići i Tulica. Džemat broji 226 domaćinstava. Ima džamiju koja je na Han Ploči pored same ceste Sarajevo-Travnik, te dva mekteba u Tulici i Radanovićima. Period od 13. do 16.06.1993. god. ostat će crnim slovima upisan u historiji džemata. Tada se dogodio strašan zločin u kojem su jedinice HVO-a (Maturice i Apostoli) pod komandom Ivice Rajića pobili 78 Bošnjaka, od kojih se 39 još vode kao nestali, a među njima i tadašnji imam Omer ef. Drkić. Ostali su odvedeni u logore i na izvjesno vrijeme protjerani sa svojih imanja. Odmah po povratku počela je i obnova džamije, tačnije 15. januara 2002 god., a kamen temeljac postavljen je 16. juna 2002. godine, na desetu godišnjicu stradanja Bošnjaka ovog džemata. Obnova se privodi kraju i nadamo se skorom svečanom otvorenju džamije.

Dosadašnji imami i muallimi u džematu od kad pamti ova generacija su Nazif ef. Muzaferija iz Arnautovića kod Visokog. Bio je imam, hatib i muallim prije Drugog svjetskog rata, u toku i neposredno poslije njega, a pored imamskog posla (klanjanja džume i učenja djece) vodio je i matičnu knjigu ispred općine Kiseljak. Njega na službi nasljeđuje mještanin Nuhić Edhem, sin Džulejmena iz Radanovića, ali samo u imamskom pozivu, klanjajući džumu namaz i učeći djecu. Na službi ostaje sve do 1954. god. Od tada i narednih sedam godina smjenjivalo se više imama i hatiba, među kojima mještani ističu imama koji se prezivao Kenović, a kojem na pamte ime, zatim Salku Agića, te Hadžić Asima iz Potkraja kod Kiseljaka.

Emšo ef. Ejub, sin Halila u džemat dolazi 1961. god. i ostaje do 1986. god., kada je preselio na ahiret, a poslije njega na službu, u stalni radni odnos dolazi Omer ef.Drkić 1988. god. i ostaje sve do svoje smrti 1993. godine. Ostao je sa svojim džematlijama u najtežim trenutcima, ubijen je, još nikad nije pronađen.

Od januara 2001. god. kao imam radi Kenan ef. Bajrić sin Džemalov iz Visokog, koji sa vrijednim džematlijama vodi obnovu vjerskih objekata.

Od vakufske imovine džemat posjeduje: džamiju, dva mekteba, imamski stan , te 36 duluma zemlje, od kojih je jedna polovina mezarje. U džematu se od 2003. godine klanja pet vakata namaza. udaljen 2 km. Vakifa u džematu je bilo mnogo i sa današnjim trebalo bi nam mnogo više prostora nego što dozvoljava obim ovih stranica da ih sve pobrojimo.

Mektebska nastava u džamiji održava se dva dana u sedmici, te po dva dana u mektebima Tulica i Radanovići. U mekteb je upisano 87 polaznika, od kojih 36 uči u Kurٰ anu. Džuma namaz klanja se samo u džamiji.

Od 1999. godine obilježava se godišnjica stradanja i to u periodu od 13. do 16. juna učenjem hatma dove i tewhida, a manifestacija nosi naziv : „DA SE NE ZABORAVI I NIKAD VIŠE NE PONOVI“.

Džemat možete kontaktirati putem e-maila: dzemathanploca@gmail.com