skip to Main Content
Prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine krenula iz Sarajeva prema Medini

Prvi let sa sarajevskog aerodroma zakazan je za 9:20 sati. Ostala četiri aviona sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine planirano je da polete u 10:50, 14:30, 17:35 i 20:55 sati
Najmlađi hadžija iz BiH ove godine dolazi iz Gradačca, a riječ je o Mehmedaliji Mehiću koji ima 20 godina

Prva grupa od 180 budućih hadžija i hadžinica iz Bosne i Hercegovine krenula je jutros sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Medinu, kako bi u narednim danima obavila hadž, petu islamsku dužnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa područja MIZ-e Kiseljak ove godine putuje 9 hadžija.

Za danas su zakazana još četiri leta kojima će ukupno 996 budućih hadžija i hadžinica iz Bosne i Hercegovine otputovati u Saudijsku Arabiju.

Polasku je prethodilo okupljanje u džamiji “Kralj Fahd” u Sarajevu, a prvi let sa sarajevskog aerodroma zakazan je za 9:20 sati. Ostala četiri aviona sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine planirano je da polete u 10:50, 14:30, 17:35 i 20:55 sati.

Glavni vodič Izet ef. Čamdžić kazao je novinarima kako je prva grupa hadžija sa područja Muftijstva Sarajevo.

“U prvom avionu je 180 naših hadžija. Ukupno ove godine iz BiH putuje 996 naših hadžija. I evo hvala Bogu spremni smo za put, prvi autobus je stigao na aerodrom, čekiranje karata je u toku, nadamo se sretnom, ugodnom i hairli putovanju“, rekao je Čamdžić.

Dodao je kako najmlađi hadžija iz BiH ove godine dolazi iz Gradačca, a riječ je o Mehmedaliji Mehiću koji ima 20 godina.

“Mislim da je od djetinjstva sakupljao novac za svoj hadž, sve što bi dobio od bajramluka i drugih hedija. Evo sakupio je i uplatio sebi hadž“, kazao je Čamdžić.

Među putnicima na hadž danas je i Iman Redžović (33 godine), prvi put obavlja hadž i ide u pratnji supruga.

“Zaista se lijepo osjećamo, jedva čekamo da obavimo petu islamsku dužnost. Sretni smo”, kazala je Redžović, naglašavajući kako je radost odlaska na hadž posebna.

“Oduvijek smo planirali, posljednjih pet-šest godina pričali smo o tome. Nismo se nadali da će se desiti ove godine. Mnogi kažu mladi ste, a ja mislim da priliku treba što prije iskoristi, život je kratak. Sretna sam što ću obaviti hadž”, kazala je Redžović.

U prvoj grupi hadžija danas je i Emin Fočo (65), koji je doputovao iz Kanade, a porijeklom je iz Sarajeva. Jedan je od najstarijih ove godine među hadžijama iz BiH. Ističe kako je teško opisati emocije koje danas osjeća pred polazak u Medinu.

“Vrlo teško je sve to opisati. Prvi put obavljam hadž. To je nešto što smo sanjali cijeli život. Momenat kada se ostvaruju želje koje su dugo godina buktile u nama“, pojasnio je Fočo.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Dan Arefata je u petak, 8. jula. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu’l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje u subotu, 9. jula.

akos.ba

Back To Top