skip to Main Content
Bajram šerif mubarek olsun!

Na dan Ramazanskog bajrama srca vjernika su puna radosti. Pokazali smo sebi da možemo ostaviti čak i hranu i vodu tokom svakog dana u mjesecu Ramazanu, te isto tako izvan njega možemo i moramo ostaviti sve što je loše i biti bolji roditelji, supružnici, djeca, poslodavci, radnici…
Ramazan je za nas najbolji mjesec u godini. Njegovo je vrijeme vrijednije od vremena u drugim mjesecima, u njemu je noć bolja od hiljadu mjeseci. Sve što smo učinili u tom mjesecu zadobilo je veću vrijednost od uobičajene.
Mi danas vjerujemo da će naše napore i dobro koje smo radili u ovom blagoslovljenom mjesecu Bog dragi nagraditi obilnom nagradom. Ramazan uvijek iznova obogati naš život i život naših najbližih. Uvijek se iznova učimo solidarisati sa drugima oko nas, a post i sva naša predanost Bogu omekša naša srca.
Oni koji su posteći čuvali svoj jezik od ružnog govora, svoje oči od skrivenih pogleda i svoje uši od slušanja onog što je loše, oni su uspjeli. Uči nas poslanik Muhamed, neka je mir i spas na njega, da onaj ko se u Ramazanu ne prođe ružnog govora i postupanja po njemu ne treba da radi Boga apstinira od hrane i pića.

Šta nam sada predstoji?

Podsjećam vas da Kur'an, svojim cjelovitim narativom, ljude vodi ka okupljanju, zbližavanju i slozi i zabranjuje sve što smeta tome: zabranjuje ružan govor, ogovaranje, prenošenje tuđih riječi s ciljem izazivanja zavade, potvore, ruganja, nazivanje pogrdnim imenima drugih ljudi, podmetanja itd.
Prema tome – neka se stavovi sučeljavaju, neka se vode diskusije, ali neka u tome ne bude smrtnih zavada i beskrajnih razilaženja.

Svi zajedno treba da usmjerimo svoju energiju na borbu protiv korupcije, kriminala, zlostavljanja i zapostavljanja slabih oko nas.
Ova zemlja je naša Domovina i u njoj žive dobri ljudi, vjerujući narodi, puni ljubavi, dobročinstva i lijepih riječi za svakoga, srećemo ih svaki dan.
Mi svi trebamo kao što nas Kur'an uči: ” Ti sa svakim lijepo, traži da se čini dobro, a od lošeg odvraćaj…”

Svim koji slave Bajram iskrene čestitke, Bajram šerif mubarek olsun!

Back To Top