skip to Main Content
Život i djelo rahmetli h. Ismet ef. Ramića

Danas (11.03.2022.) u Čaršijskoj džamiji u Kreševu proučen je kelime i tevhid na sedam dana od preseljenja na Ahiret hadži Ismet efendije Ramića.
Svoj život hadži Ismet ef.posvetio je hizmetu Iskamskoj zajednici i muslimanima. U svojoj (preko 40 godina) dugoj imamskoj službi Ismet ef. je službovao u rodnim Crnićima, općina Kreševo.
Zatim odlazi na imamsku službu u džemat Milodraže – Kiseljak. Nakon toga odlazi na imamsku službu u džemat Gluha Bukovica-Travnik, gdje ostaje 26 godina.
Nakon agresije na našu Domovinu Ismet ef. se vraća u Kreševo i nastavlja imamsku službu u svojim Crnićima, MIZ Kiseljak.

Hadži Ismet ef.Ramić je bio iz reda one stare bosanske uleme koja je ljubomorno čuvala Dini-islam, noseći ga kao žeru u ruci, pri tom pazeći da žera ne ispadne, hrabro i odlučno koračao kroz život boreći se sa teškim životnim iskušenjima.
Poslije Ismet efendije ostale su brojne generacije muslimana koje je podučio vjeri Islamu, ali i ljepoti života koju može iznjedriti bosanski čovjek.
Ismet efendija je dobitnik brojnih priznanja i zahvalnica za svoj doprinos u radu Islamske Zajednice, ali i Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Hadži Ismet ef.je rođen 19.05.1928. godine u Crnićima-Kreševo.
Bio je oženjen suprugom Mejrom rođ.Čolaković sa kojom je rodio petero djece.
Sinovi Amir i Ramiz. Sin Ramiz preselio je na Ahiret 2019 godine.
Kćerke Hasiba, Zulejha i Sena.
Ismet efendijin život pored njegove djece uljepšavalo je njegovih sedmero unučadi i desetero praunučadi.

Molim Gospodara Svjetova da Ismet efendiji olakša kaburski život, da mu kabur učini baščom od džennetskih bašča.
Gospodaru u Džennetu ga nastani. Amin!
Bukovica 11.03.2022.

Šaban Šljivar.

Back To Top