skip to Main Content
U Fojnici upriličena promocija knjige “Bosanskohercegovački imami u vrijeme komunizma” autora dr. Adis ef. Sultanovića

U velikoj sali fojničkog Reumala medžlisi IZ-e Fojnica i Kiseljak su upriličili promociju knjige “Bosanskohercegovački imami u vrijeme komunizma” autora dr. Adisa Sultanovića.
Uz autora, knjigu je promovisao predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Nesib ef. Hadžić.

Na početku se prisutnima obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Fojnica, Edin ef. Rojo, i zaželio svim prisutnim dobrodošlicu.

Sadržaj knjige predstavlja siže doktorske disertacije koju je Adis ef. Sultanović odbranio na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.
Ovo vrijedno djelo se bavi prikazom ustavno-normativnog položaja imama u Bosni i Hercegovini od 1941. do 1971. godine,  s posebnim fokusom na zakonske okvire socijalističkog sistema prema vjerskim zajednicama i odluke državnih organa koje su na najdirektniji način utjecali na položaj imama, a samim time i na položaj muslimana u Bosni i Hercegovini. U knjizi je navedeno niz primjera iz biografskih podataka imama.

Nakon promocije imami iz Kiseljaka i Fojnice su održali radni sastanak sa predsjednikom Ilmijje, Nesib ef. Hadžićem, te se upoznali o radu, projektima i planovima Udruženja.

Na kraju su svi prisutni posjetili Vakufsko administrativni centar “Medresa” i na licu mjesta se uvjerili o vrijednosti ovog značajnog vakufa za Fojnicu i Islamsku zajednicu u cjelini. Ovaj projekat, sa obdaništem, administrativnim prostorijama Medžlisa, apartmanima i restoranom Medžlis IZ-e Fojnica je realizovao sa Vakufskom direkcijom i Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske.

Back To Top