Naslovnica Text Članci Kiseljačanin hadži Edhem – Edo Kadrić odlikovan najvećim odlikovanjem grada Witten, Njemačka

Kiseljačanin hadži Edhem – Edo Kadrić odlikovan najvećim odlikovanjem grada Witten, Njemačka

794
0
PODIJELI

Gradonačelnik grada Witten Lars König je sinoć na posebnom godišnjem prijemu odlikovao hadžiju Edhema Kadrića “Zlatnom značkom Grada Wittena”, koja se dodjeljuje najzaslužnijim građanima za njihov nesebični i dugogodišnji društveno korisni angažman.

Hadžija Edhem Kadrić je prvi musliman koji je primio ovo priznanje, objavila je Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD).

U obrazloženju dodjele ove prestižne nagrade gradonačelnik König je pred okupljenim uglednicima iz oblasti politike, kulture, religije i sporta istakao da je hadžija Edhem Kadrić svojim dugogodišnjim angažmanom na čelu bošnjačkog džemata u Wittenu doprinio izgradnji mira, tolerancije i suživota u gradu Wittenu.

Posebno je istaknuo otvorenost kao glavnu odliku bošnjačkog džemata i pohvalio nesebični aktivizam i volonterski angažman hadžije Edhema Kadrića, koji se već više od 30 godina nalazi na čelu ove zajednice. Jedan je od najzaslužnijih ljudi za izgradnju veleljepne džamije u Wittenu, koja služi na ponos svim njenim građanima, ne samo muslimanima.

– Bošnjački džemat je kao mala zajednica uspio izgraditi džamiju. To je poduhvat koji bi predstavljao veliki izazov i za puno veće zajednice – istakao je gradonačelnik König.

Naglasio je da je hadžija Edhem Kadrić svojim djelovanjem dao važan doprinos integraciji bošnjačke zajednice u ovom gradu, ali i stvaranju pozitivnog imidža Bošnjaka i muslimana kao ravnopravnih građana njemačkog društva.

Hadžija Edhem Kadrić rođen je 1952. godine u selu Male Sotnice, općina Kiseljak. U Njemačku je stigao davne 1973. godine u prvom valu dolaska naših “gastarbajtera”. Radio je 40 godina kao bravar u firmi Mannesmann Demag. Jedan je od osnivača džemata Witten. Džemat Witten je počeo prvo kao ramazanski džemat 1987. godine, a 1992. je postao džemat sa stalnim imamom.

Hadžija Edhem je među glavnim inicijatorima izgradnje džamije u Wittenu 2013. godine, koja se nalazi u samom centru ovog grada. Otvorena je 2017. godine uz prisustvo reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića i brojnih gostiju. Dugogodišnji je član Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, veliki humanista i dobrotvor mnogih akcija u domovini i dijaspori. Hadžija Edhem je u sretnom braku sa hadži Sadika hanumom, imaju sina Jasmina i dva unuka.

IMG-20211112-WA0004.jpg - Njemačka: Najveće odlikovanje Grada Wittena dodijeljeno predsjedniku džemata Edhemu Kadriću

U izjavi za portal Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, hadžija Edhem Kadrić nije krio zadovoljstvo ovom iznenadnom nagradom.

– Zahvaljujem, na prvom mjestu, Allahu dž.š. na prilici da hizmetim našoj vjeri i našem džematu. Posebno zahvaljujem gradonačelniku Larsu Königu i Gradskoj upravi Grada Wittena, koja je odlučivala o ovom priznanju. Ipak, ovu nagradu ne smatram kao priznanje sebi, nego priznanje našem cijelom džematu u Wittenu, svim našim aktivistima i članovima, bez kojih ovo nebi bilo moguće. Svakako, nakon zahvale mojoj hanumi i porodici, prije svega se zahvaljujem mome dugogodišnjjem saputniku imamu Ruvejd ef. Jahiću, kao i ostalim članovima Džematskog odbora – kazao je hadžija Edhem.

Prema njegovim riječima, ovo je dokaz da je Witten otvoren i tolerantan grad, da su Bošnjaci i muslimani ravnopravni članovi ovog društva, ali i da je angažman migranata cijenjen u ovom društvu.

– Kao mali džemat uspjeli smo sagraditi novu džamiju i uključiti se u društvene procese. Naš cilj je uvijek bio da stvorimo najbolje uslove za funkcionisanje džemata. Nadam se da će i mlade snage nastaviti našim putem – istakao je hadžija Edhem Kadrić.

Grad Witten se nalazi u njemačkoj pokrajini Sjeverna-Rajna Vestfalija (NRW) i broji blizu 100.000 stanovnika.