skip to Main Content
Obilježavanje 558. godišnjice Ahdname u Bosni i Hercegovini

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak će 558. godišnjicu Ahdname u Milodražju obilježiti različitim kulturnim i vjerskim događajima, koje će realizirati u saradnji sa svojim partnerima.

-Ne zaboravljamo da je ovaj lokalitet bio ljetni dvor bosanskih kraljeva i sa ponosom ističemo taj period naše historije. Smatramo da naša djeca to trebaju znati i ponositi se našim precima i historijom naše domovine. Ponosni smo, također ,da je u vrijeme kada je u Evropi važilo pravilo “Čija je teritorija, njegova i vjera”, 1463. godine sultan Mehmed Fatih bosanskim franjevcima i njihovim vjernicima Ahdnamom garantovao slobodu vjere i vjerskog života. Niko, osim vjere mu u srcu, nije Sultan Fatiha moga spriječiti da tekst Ahdname bude drugačije napisan – rekao je glavni imam MIZ Kiseljak Kenan ef. Bajrić.
Ističe da svima u strukturi MIZ Kiseljak predstavlja izuzetnu čast da doprinesu aktuelizaciji poruka Ahdname u današnjem vremenu.

-Obavaza nam je zahvaliti i JP BH Pošta na podršci u zadnjih nekoliko godina, jer bez njih ne bismo mogli značajnije obilježiti i afirmisati Ahdnamu i lokalitet Milodraž – dodao je ef. Bajrić.

Ova, 2021. godina, posebna je kada je u pitanju obilježavanje 28. maja, datuma uručivanja Ahdname, jer će se 28. maj podudariti sa džuma namazom i učenjem tradicionalnog mevluda u Sultan Fatihovoj džamiji.

Ova džuma i mevlud povodom 558. godišnjice mogli bi biti i posljednji ibadeti u postojećoj džamiji, koja je peta izgrađena na istim temeljima, jer se tokom obnove munare provedenim stručnim nalazima uvidjelo da su temelji porozni i samo od kamena, te je jedino pravo rješenje gradnja nove džamije, što je projekat koji će biti realiziran u narednom periodu.

-Rijaset Islamske zajednice je na svojoj posljednjoj sjednici odobrio i postavljanje sergije za izgradnju ove džamije, pa će vjernici u svim našim džamatima u BIH i dijaspori imati priliku u petak 28. maja da sebe ugrade u ovaj hajirli projekat – kazao je ef. Bajrić.

Mevlud na platou ispred Sultan Fatihove džamije će u petak 28. maja izvesti imami MIZ Kiseljak, a gost predavač će biti Vehid ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajedncie.

Hutbu će kazivati rukovodilac službi za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Ahmed ef. Purdić.

U okviru obilježavanja 558. godišnjice Ahdname 20. maja održan je okrugli sto “Poruke Ahdname, jučer, danas i sutra”, te 22. maja jedna likovna kolonija za djecu osnovnih škola. Druga likovna kolonija će biti održana u subotu, 29. maja, a nosilac ovih aktivnosti je UBO Fatih Milodraž.

Back To Top