skip to Main Content
Predramazanska poruka glavnog imama, Kenan ef. Bajrića

U ime Allaha, Milostivog Samilosnog. Hvala Allahu našem Gosodaru što nam u vjeri našoj ništa teško nije propisao i nije nas opteretio sa onim što nismo u stanju izvršiti.  Salavat i selam neka je na poslanika Muhameda, a.s.

Kako bi nama približio vrijednost vremena naš Gospodar, Stvoritelj nebesa, zemlje i svih svjetova, kune se u Kur’anu vremenom i kaže da je svaki čovjek na gubitku. Zatim izdvaja od gubitnika one koji vjeruju, čine dobro i drugima prepuručuju istinu i strpljivost. U godini iza nas smo najslikovitije mogli vidjeti šta sve novi dan može donijeti, a kamoli mjesec i godina. Vrijeme je jedna vrijedna blagodat i prema njemu treba da budemo krajnje odgovorni.

Nažalost, i ovaj mjesec Ramazan dočekujemo u vanrednim okonostima. Pored toga obavezni smo pravilno  isplanirati svoje vrijeme, zanijetiti da postimo, uraditi svaki dan što više dobra, a druge oko  nas pozivati na dobro, te im preporućivati strpljenje.

U našoj vjerskoj tradiciji je da što bolje ugostimo gosta/musafira. Sunnet je to Ibrahima, a.s., i svih poslanika, ali dolazak mjeseca Ramazana je dolazak posebnog gosta koji sa sobom donosi nebrojene darove i koristi za svakog vjernika/vjernicu i zajednicu muslimana. Ovaj gost nam ostaje mjesec dana. U hadisi kudsijji stoji da će Allah Uzvišeni za svako dobro djelo nagraditi od deset do sedam stotina puta više, osim za post. Rekao je Gospodar:  “Post je Moj i Ja ću za njega posebnu nagradu dati.”

Posebno nam je važno u ovim okolnostima  podsjetiti se na riječi poslanika Muhameda, neka je mir i spas na njega,: “Postite, bit ćete zdravi.”

Podstrek su za svakog postača i riječi našeg Poslanika: “Postač ima dvije radosti: prva je prilikom iftara, a druga je pri susretu sa svojim Gospodarom.” I riječi: “U džennetu imaju vrata koja se zovu »Rejjan«, na koja će na Sudnjem danu ući samo postači. Biće rečeno: «Gdje su postači?» Pa će ustati i osim njih niko drugi neće ući. Kada uđu ona će se zatvoriti i niko više na njih neće ući.”

Opšte je poznato svakom muslimanu da se vjera Islam temelji na pet stubova. Poslije šehadeta i namaza post je na trećem mjestu, a zatim zekat i hadž.

Molim Allaha Uzvišenog da nam pomogne da svih pet šartova islama upotpunimo i kako je On zadovoljan izvršavamo. Da ustrajemo u činjenju dobra u ime Allaha dželešanuhu, a u korist svoje zajednice.

U ime Medžlisa IZ- e Kiseljak i svoje lično ime se zahvaljujem našim džematlijama koje  su u zadnje vrijeme imali razumijevanja i poštovali odluke Islamske zajednice da se zatvore džamije, kako bismo dali svoj doprinos u suzbijanju širenja zaraze. Naravno, nije nam bilo drago zatvoriti džamije, ali smo obavezni uraditi sve sa svoje strane u naših 15 džemata u Kiseljaku i Kreševu da doprinesemo sprečavanju širenja zaraze.

Preporučujem da u danima i sedmicama pred nama što više Kur’an učimo i čitamo prijevod značenja, da u svojim kućama, sa svojim hanumama, djecom, majkama i očevima  što više namaza u džematu klanjamo, da što više dove učimo za sebe i druge oko nas koji su u potrebama, a posebno prije samih iftara. Da iftare, kako je i preporuka našeg Reisu-l-uleme organizujemo u porodičnom okruženju.

Svim muslimanima u ime Medžlisa IZ-e Kiseljak i svoje lično ime čestitam nastupajući Ramazan riječima RAMAZAN MUBAREK OLSUN.

Gospodaru, pomozi nam da ovaj Ramazan ispostimo kako si Ti zadovoljan. Podari nam da naše dove koje ti upućujemo kod Tebe budu primljene. Pomozi nam da dove učimo dok postimo za sve naše bolesne, za sve  koji su preselili i Tebi sve vratili. Oprost im, smiluj im se, sve nas zajedno sastavi u Džennetu sa našim Poslanikom, šehidima i dobrim ljudima. Amin, ja Rabbe-l-alemin!

Back To Top