skip to Main Content
POZIV ZA DJECU: Moj Ramazan

Draga djeco, i ove godine imamo ineteresantnu aktivnost povodom mubarek ramazanskih dana. Naime, ovaj put vam ostavljamo na izbor više opcija kako ćete dočekati i provoditi svoje ramazanske dane, ali uslov je da to podijelite sa nama.

Takmičimo se na sljedeći način:

1. Prirediti svoj ramazanski kutak u kući i napisati hajr djelo koje si ili koje ćeš provesti u Ramazanu. Poslati fotografiju i u prilogu dostaviti tekst opisanog hajr djela (može biti popračeno fotografijom).

2. POSUDA SA DOBRIM DJELIMA
Svaki član porodice napiše nekoliko dobrih djela koje svi mogu izvršiti, na primjer: naučiti jedan ajet ili ašere iz Kur’ana, pomoći starijem komšiji i komšinici ili članu porodice, klanjati dva rekata nafile, zahvaliti se/ kazati elhamdulillah za zdravlje, za sretnu porodicu… Sve prijedloge na šarenim papirićima/stickerima staviti u jednu posudu ( ukrasiti zdjelu ili teglu) …
Prijedloge fotografisati ili napisati posebno. Zatim, podsticati sve članove porodice da svakog dana ramazana iz posude uzmu po jedan papirić i urade dobro djelo koje je na njemu napisano.
Tokom iftara možete razgovarati o tome kakvo je iskustvo bilo učiniti to dobro djelo, kako ste se osjećali i šta je bilo zanimljivo u vezi s time i jesu li uradili to djelo.  Sve ovo fotografisati, snimati i objediniti u video ili kolaž fotografija.

3. Snimiti jedan iftar koji zajedno ili sami pripremate, dekorišete sto-sofru i na kraju proučite(pročitate) dovu koju ćete sami osmisliti, a obraćate se Onom koji sve dove moze ispuniti. Ili pak da tu dovu ne učite već pošaljete u fomi eseja otvarajući svoju dusu. Iste će biti objavljenje bez potpisa.

4. Napraviti ramazanski kalendar, uključiti svoju maštu uz opis kako ste ispostili dan, namaze koje ste obavili, hajr djelo uradili…. najkreativniji će biti nagrađeni.

5. Sami osmislite na kreativan način ovo takmičenje. Možda mi nismo uspjele doći do onoga što bi vas učinilo sretnim, pa evo imate priliku da nam to prikažete.

Pozivamo vas, draga djeco, da vec danas kreanete u realizaciju, svoje radove mozete slati od prvog dana ramazana pa zakljucno sa 15-tim danom ( 27. 4.). Ostatak ramazana da iskoristimo u što boljem ibadetu, a možda nas baš vi inspirišete nekim hajrom kojeg ćemo do kraja ramazana raditi.

Prvih pet takmičara će dobiti novčane nagrade, a svi ostali učesnici će dobiti simolične nagrade, poklone iznenađenja.
Jedan učesnik će biti nagrađen na osnovu broja likeova na Fb stanici Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam, dva učesnika od strane glasova predstavnica vaših džemata, i dva učesnika od strane kolegija Aktiva vjeroučitelja i imama našeg Medžlisa.

Svoje radove možete poslati na viber koordinatorice Odjela 061/597-987 ili prestavnicama svog džemata.

POZIVAMO SVE ONE KOJI ŽELE I MOGU NA NEKI NAČIN NAGRADITI DJECU DA NAM SE JAVE. MOTIVIŠIMO IH DA KORISNO PROVODE SVOJE VRIJEME.

Nerimana Čeho, koordinatorica Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam

Back To Top