skip to Main Content
Informacije o načinu obavljanja vjerskih aktivnosti u toku mjeseca Ramazana

Na osnovu Instrukcije Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, MIZ-e Kiseljak donosi Odluku o načinu obavljanja vjerskih aktivnosti u toku predstojećeg mjeseca Ramazana:

1. Sve vjerske aktivnosti u ramazanu organizirati će se u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

2. Shodno ranijim instrukcijama, posebno težište staviti na čistoću džamija i higijenske uslove u istim (dezinfekcija prostora, dezinfekciono sredstvo za džematlije i sl.),. Na ulazu   u obredni prostor odrediti odgovorno lice koje će nadzoriti primjenu higijensko-epidemioloških mjera.

  1. Džumu namaz od 16. aprila 2021. klanjati pored džamija u mesdžidima: Kable, Rudnik, Rotilj i Radanovići, a u Čaršijskoj džamiji u Kiseljaku uvesti dva termina od 13 i 14 sati.
  2. Džuma-namaz će se organizirati na način da se klanjaju 4 rekata sunneta, hutba i dva rekata farza i završiti namaskom dovom. Hutbu držati u skladu sa ranijim instrukcijama donesenim od strane nadležnih organa.
  3. Imami će namaze u vrijeme jacije organizirati na način da se nakon salavata (Učiti ih svaku noć) i ezana formira džemat za izvršenje jacijskog farza (4 rekata), dva rekata sun-sunneta, teravije (4 + 4 rekata) i vitr-namaza (3 rekata).
  4. Ostale namaze obavaljati u potpunosti uz poštivanje svih epidemioloških mjera.
  5. U mesdžidima gdje postoje uslovi i može se angažovati slobodan teravih imam organizovati klanjanje teravih namaza uz poštovanje gore navedenih mjera.
  6. Dobrovoljni noćni namazi (salatu-l-lejl) neće se organizirati niti obavljati u džamijskim prostorijama.
  7. Preporučuje se da djeca do 12 godina i osobe iz rizičnih grupa namaze obavljaju u kućnom prostoru.
  8. U svim džamijam gdje se klanja pet vakata organizovati učenje mukabela. Pri organizaciji mukabela voditi računa o ograničenjima javnog okupljanja koje propisuje nadležni državni organ.
  9. Propis iftara provoditi isključivo sa članovima domaćinstva, poštujući odredbe i uputstva nadležnih organa.
  10. U jednoj od džamija gdje se obavlja džuma-namaz, odnosno gdje postoje uvjeti, organizirati itikaf u zadnjoj trećini ramazana.

Elektronsku verziju ramazanske vaktije možete preuzeti ovdje!

 

 

Back To Top