skip to Main Content
Glavni imam MIZ-e Kiseljak, Kenan ef. Bajrić: Maštao biti profesionalni fudbaler, danas već 20 godina hizmeti džematu i Zajednici

Kenan Bajrić, rođeni Visočanin, imamsku dužnost u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak obavlja već 20 godina, gdje je nakon završene Medrese “Osman ef. Redžović” stigao kao dvadesetogodišnjak. Danas obnaša funkciju glavnog imama MIZ Kiseljak, a za Preporod.info govori o djelovanju i aktivnostima ovog vrlo aktivnog i vrijednog medžlisa.

– Brzo je prošlo ovih 20 godina u Kiseljaku. Kad sam došao imao sam 20 godina i još uvijek maštao da ću biti fudbaler, jer sam se samo sedam dana prije dolaska u Kiseljak vratio iz Turske gdje sam se pokušavao ovim sportom baviti profesionalno. Nisam tada mislio raditi ovaj imamski posao, ali čovjek snuje, a Allah određuje.

Sjećam se januara te 2001. godine kada sam na poziv Muharem efendije, tada glavnog imama, došao da ostanem dva-tri mjeseca i ljudima koji su još uvijek bili u procesu povratka klanjam džumu-namaz i učim djecu u Radanovićima, jer je džamija u džematu Han Ploča bila minirana od strana jedinica HVO-a, a 1993. godine ubijen imam Omer ef. Drkić i još 78 džematlija. U memoriju mi je urezana ona trema na prvoj hutbi i miris gurabije koju sam pojeo kod rahmetli Esma hanume i Muharema Groše poslije džume namaza. Od tada, evo, prođe dvadeset godina, a ja sada znam koliko me je Gospodar počastio da obavljam ovu odgovornu dužnost, živim i radim sa ovim dobrim i vrijednim džematlijama i mojim kolegama – kazao je ef. Bajrić.

U časnom imamskom pozivu, uvijek ima mnogo stresa, uspona, padova, kao i u svakom drugom. Odgovarajući na pitanje koje su to stvari na koje je najponosniji kao imam u MIZ Kiseljak, Kenan ef. je pojasnio da stres jeste sastavni dio posla, jer imam je i pedagog i socijalni radnik i psiholog i sve drugo što zatreba u datom trenutku.

Imamska vrata su uvijek otvorena

– Posebno je to izraženo u manjim sredinama, jer imamu se džematlije obraćaju kad nemaju kome drugom, kad su svaka druga vrata zatvorena imam je tu da sasluša i pokuša dati savjet. Meni se dešavalo više puta da izmirujem ljude, bračne parove, najbližu rodbinu, da budem tu i slušam njihove ratne traume, torture kroz koje su prolazili, jer imamu vjeruju, a znaju da je diskrecija zagarantovana. Posebno su teški svi ti rastanci sa dragim ljudima, jer iako si imam/hodža, za 20 godina se vežeš za ljude i smrt svakog od džematlija ostavi trag. Posebno, što mi i gasulimo i pripremamo sve oko dženaza. Svakako je najveći stres kada moramo djecu gasuliti, a nažalost, i ja sam imao takvih slučajeva, kada bol roditelja u potpuno osjetiš kao svoju. Već sam u četrdesetoj i mnogo je mojih učenika koji su danas porodični ljudi, imaju svoju djecu, vrijedni su i čestiti privrednici. Neki su i aktivni imami. Sretan sam kada na džumi ili na drugom namazu vidim svoje učenike, još kada dođu sa svojom djecom, ili kada znam da su uspjeli u poslu ili školi, a ponosni su na ono što jesu – kaže ef. Bajrić.

Tvrdi da u njegovom radu nije izostajala podrška, posebno reisu-l-uleme, jer je bio u pitanju rad na području Kiseljaka koji je specifičan zbog povratnika i velikih stradanja.

– Čast mi je bila što sam svaki dan bio tu u džematu Han Ploča i sa džematlijama gradio Šehidsku džamiju na Han Ploči, mektebe u Tulici i Radanovićima, i svake ugrađene cigle se sjećam. Prije deset godina sam uspio preko naših prijatelja iz Turske realizovati projekat izgradnje terena sa umjetnom travom u blizini džamije, pokrenuti školu fudbala i mnoge druge sadržaje. Zatim su mi reisu-l-ulema i muftija sarajevski ukazali povjerenje i zadnjih pet godina sam glavni imam u Medžlisu IZ-e Kiseljak (Kiseljak i Kreševo), gdje smo pokrenuli mnoge procese, a sve s ciljem da olakšamo svakodnevni život džematlija – naglasio je Bajrić.

Realizirani brojni projekti

Podsjetio je da su nakon Vakufskog centra i sjedišta Medžlisa izgradili obdanište koje danas ima osam uposlenika i više od 60 upisane djece, te da je oživljen vakuf Misir hadži Muhamed – age, koji datira još iz 1873. godine.

– Danas je tu Divanhana slastičarna, pet soba za prenoćište. Pokrenuli smo i Pokopni fond, nastojeći pružiti uslugu koja će porodici umrlog u najvećoj mogućoj mjeri olakšati i pomoći oko ukopa i dženaze. I još mnogo toga je na šta sam ponosan za ovih 20 godina. Osim na svoju porodicu, hajirli suprugu Samru i četvoro djece koji su mi na prvom mjestu, na drugo bih stavio osnivanje Fonda za društvenu brigu našeg medžlisa 2016. godine, nakon što smo uvidjeli da u Kiseljaku i Kreševu imamo džematlija kojima kontinuirano ili povremeno treba pomoć. Danas imamo precizan socijalni karton za više od 100 džematlija – istakao je ef. Bajrić.

Kada su u pitanju aktivnosti u protekloj 2020. godini koju je obilježila pandemija korona virusa, glavni imam MIZ Kiseljak navodi da je tokom tog perioda realizirano zaista puno aktivnosti, prije svega, socijalnog karaktera.

– Samo u 2020. godini u Kiseljaku i Kreševu podijelili smo 600 paketa sa osnovnim potrepštinama,  izgradili i sanirali četiri kuće, kupovali knjige i obuću učenicima, pomagali studentima, plaćali lijekove, struju i liječenje. Neposredno prije decembarskih snjegova 2020. godine, u jednog džamtlije je izgorio krov. U četvrtak je vatra sve uništila, a u ponedjeljak smo već podigli novi. Preko Fonda smo obezbijedili materijal, a džematlije su se uključile da pomognu ovoj porodici da se materijal bude ugrađen. Tu sam osjetio suštinsko postojanje džemata, jer nismo zakazali kao Zajednica onda kad je trebalo reagovati na vrijeme i adekvatno. Pravilo je bilo i ostalo od da ne objavljujemo slike ljudi kojima pomažemo i da sve aktivnosti objavljujemo samo u viber grupi Fonda, sa molbom da se to ne iznosi dalje. Želimo tako zaštititi dostojanstvo tih ljudi, a bolje je da se manje zna. Znali smo dobiti poziv od naših imama da porodica u određenom džematu nema šta jesti. Odmah smo odlazili u kupovinu i između akšama i jacije posjetili porodicu da niko drugi u komšiluku ne zna zašto smo došli. Veće akcije objavimo na grupi i naši članovi se odazovu vrlo brzo. Tako smo između akšama i jacije jednu noć sakupili 5.000 KM za operaciju očiju jednom našem džematliji koji istu nikako sam nije mogao platiti, a bilo je hitno – kazao je ef. Bajrić.

Danas Hrvati i Bošnjaci u Kiseljaku i Kreševu žive zajedno, unatoč brojnim zločinima počinjenim nad Bošnjacima ovog područja. Bilo je potrebno svakodnevno raditi na osiguravanju uslova za koliko toliko normalan život, a Kenan-ef. Bajrić podsjeća da je i danas mnogima teško, jer nose traume protjerivanja sa svojih ognjišta, zatvaranja u logore i gubitka najmilijih od kojih veliki broj njih još uvijek nije pronađen.

Podsjeća da su međunacionalni incidenti postali rijetki, ali da ih bude, u posljednje vrijeme puno manje nego u ranijem periodu.

– Međureligijski dijalog je u zadnjih nekoliko godina sasvim sigurno doprinosi smanjivanju tenzija. Odličnu saradnju imamo sa općinskim načelnikom i crkvama u Kiseljaku – kaže Kenan ef. Bajrić.

Najvažniji je interes džemata

Govoreći o budućim planovima Medžlisa, glavni imam kaže da mu je želja da se izgradi još nekoliko sportskih terena za djecu i mlade, ali prije svega, zatvoreni bazen sa fitnesom za žene, da se omogući zakup porodičnih termina i da djeca mogu učiti plivanje, ali i da se njima i odraslima omogući i ova vrsta rekreacije.

– Naravno, nemamo problem sa idejama, samo nam još preostaje da iznađemo načine kako ih realizovati, uz Božiju pomoć – kaže ef. Bajrić.

Na kraju razgovora za Preporod.info glavni imam MIZ Kiseljak i Kreševo poručio je da na putu općeg napretka Bošnjaci danas moraju uložiti dodatne napore i odgojiti generacije kojima lični interes neće biti na prvom mjestu, nego da to mora biti interes i napredak džemata, Zajednice, grada u kojem žive i države u cjelini.

preporod.info

Back To Top