skip to Main Content
TREBA NAM ŽIVJETI NAKON IZBORA I VIRUSA !!!

Naš životni prostor u fizičkom i duhovnom svijetu je strašno kontaminiran.
Jasno je svima razumnima da virus je realnost. Ljudi umiru svaki dan što od virusa što od drugih bolesti koje se ne liječe na vrijeme i adekvatno. Na koncu, svi smo putnici i karta u jednom pravcu nam je data u ruke čim smo se rodili.
S druge strane kada bismo mi, ne dao Bog, čuli neprijatan miris naših grijeha koji osjete meleki pa se udaljavaju od nas, sasvim sigurno bi se ugušili u vlastitom smradu.
Allah, dž.š., u suri El-Infitar kaže: “A nad vama bdiju čuvari, kod nas cijenjeni pisari, koji znaju ono što radite.”
Kako meleki znaju kada čovjek radi dobro, a kada radi loše djelo? Kada čovjek uradi dobro djelo meleki osjete prijatan miris, poput miska, a kada čovjek griješi, uradi ono što je zabranjeno, meleki osjete loše mirise od tog čovjeka.
Znamo da meleki dove Allahu, dž.š., za onog ko traži dobro svome bratu, sestri, komšiji, obilazi bolesnike, pomaže siromahe.
Mnogo toga nam fali i više mjesta u našim dovama treba biti za druge oko nas.
Poslanik Muhamed, a.s., nas uči da niko od nas neće osjetiti istinsku ljepotu vjere dok svome bratu ne bude želio što želi sam sebi. Ne treba mu dati što ima, samo da mu želi dobro.
Obzirom da ulazimo u zadnje dane pred izbore apelujem na sve igrače i navijače da smanjimo zagađenost našeg životnog prostora. Nosimo masku i držimo distancu i prođimo se spominjanja drugih ljudi.
Naime, svi kandidati neka nam govore, ako već moraju, o tome šta su oni sve uradili u lokalnoj zajednici, koje projekte su realizovali, gdje su drvo i cvijet posadili ili bilo šta što su sami radili. Nakon toga neka nam govore šta i kako planiraju raditi ako dobiju povjerenje.
Nemojte se baviti sa drugima i druge blatiti, kritikovati, govoriti šta su trebali a nisu, sve kako biste sebe uzdigli. Nećete. Tako ćete/ćemo zagađenost u duhovnom svijetu smanjiti.
Naše duše žude za lijepim mirisom naših dobrih djela.
PS
Budimo sigurni da sve oko nas što nam se dešava ima uzročno-posljedičnu vezu sa našim postupcima. Tj. kako posijemo tako ćemo i požnjeti, a valja nam i poslije virusa i izbora živjeti.

Kenan ef. Bajrić

Back To Top