skip to Main Content
U NEDJELJU 12. GODIŠNJICA OTVORENJA ŠEHIDSKE DŽAMIJE NA HAN PLOČI – Zvaničnog obilježavanja neće biti zbog pogoršanih epidemioloških uslova

U nedjelju, 11. Oktobra, napunit će se 12 punih godina od svečanog otvorenja Šehidske džamije u džematu Han Ploča.

Obnova porušene džamije je počela 15. januara 2002. god., gotovo odmah nakon značajnijeg povratka, a kamen temeljac postavljen je 16. juna 2002. godine i trajala je punih šest godina. Džamija je prije samog otvorenje dobila naziv Šehidska kako bi sačuvala spomen na sve bosanke šehide i šehide džemata Han Ploča.

Svečanost otvorenja trajala je 3 dana.  U petak, 09.10.2008. godine,   džumu namaz je predvodio tadašnji Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Mevlud je proučen u subotu 10.10.2008., a svečano otvorenje u nedjelju 11.10.2008. godine, kada su donatorima uručene zahvalnice, a izaslanik Reisu-l-uleme je bio tadašnji zamjenik hafiz Ismet ef. Spahić.

Od tada do danas u haremu Šehidske džamije izgrađeno je šehidsko spomen obilježje, čijem je otvorenju prisustvovao Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, te Divanhana, vakuf džemata Han Ploča koji datira iz 1873. godine. 

Obilježavanja godišnjice otvorenja neće biti zbog predostrožnosti i čuvanja zdravlja ljudi u vrijeme pogoršanih epidemioloških prilika, ali će se u petak 09.10.2020. godine, poslije džuma namaza, proučiti hatma dova pred dušu svih šehida, vakifa, imama i džematlija ovog džemata koji su preselili na Bolji svijet. Ukoliko vremenske prilike budu dozvolile u haremu Šehidske džamije, umjesto nastave u mektebu, bit će upriličeno druženje polaznika mekteba ovog džemata i održan čas historije.

Važno je napomenuti da je na mjestu današnje džamije u Han Ploči 1878. godine džamiju sagradio hadži Muhamed Misira i tu je ostala sve do juna 1993. godine kada je miniraju i pale jedinice HVO-a (Maturice i Apostoli) pod komandom Ivice Rajića. Tim činom su htjeli staviti pečat na počinjene zločine, jer ubistvom  78 džematlija ovog džemata, ubistvom imama Omer efendije i miniranjem džamije,  trebalo je zapečatiti svaki vid egzistencije Bošnjaka i Islama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.  Zločin koji se dogodio nadomak Sarajeva od 13. do 16.06.1993. god. ostat će crnim slovima upisan u historiji džemata.

U kontekste obnove džamije često se sjetim 2000. godine i obilježavanja 7. godišnjice stradanja ispred minirane džamije u njenom haremu. Na samom kraju programa od mene je hadži Hilmo ef. Bašić – Hilmo brada, rahmetullahi alejh, iz Srhinja (Visoko) zatražio mikrofon. Ispred  sebe je stavio serdžadu, a iz džepa izvadio 300 KM i preko mikrofona nekoliko minuta pozivao prisutne da daju svoj doprinos, jer treba da se počne obnavljati džamija.

To su bila prva sredstva i za obnovu džamije u Han Ploči. Već je iza nas 12 godine kako je džamija svečano otvorena, a Hilmo efendija nije dočekao njeno otvorenje. Otišao je na bolji svijet, a nama njegov gest ostao kao uspomena i lijepo sjećanje, ali i lijep uzor.

Back To Top