skip to Main Content
Obavijest o postupanju sa kurbanskim kožicama

Shodno ranijoj obavijesti koja se odnosi na postupanje sa kurbanskim kožama u toku bajramskih dana, odnosno načinom odlaganja ili prodaje, obavještavamo Vas o sljedećem:

• Svi džematski odbori koji su zainteresovani mogu organizovano prikupljati kože i iste prodati, a sredstva da iskoriste za potrebu svojih džamija. O tome će džematlije biti obavještene na dan klanjanja Bajram namaza.
• Ado Mostarlić ( Han Ploča) će u otkupljivati samo goveđe kože sa našeg Medžlisa, ali je važno napomenuti da se novac od prodaje ne smije zadržati za sebe. Potrebno ga je dati kao sadaku ili za potrebe održavanja džamija u džematu.
• Još jednom molimo sve džematlije koji će prinijeti žrtvu (Kurban) da sa svojim kurbanima postupaju po propisima i da se sa svakim dijelom kurbana odnose dostojanstveno. Ukoliko džematski odbori odluče da ne prikupljaju kože ili koža bude poderana iste se trebaju zakopati zajedno sa ostalim otpadom od kurbana.
• Sa direktorom komunalnog iz Kiseljaka putem Medžlisa dogovoreno je da će se kurbanski otpad (bez crijeva i drobova) upakovan u vreće za smeće, moći odložiti u kontejnere komunalnog od Bukovice do Bilalovca.
• Kontejneri će u četvrtak biti očišćeni, te da će prvi i drugi dan Bajrama od 12 do 15 sati kamion komunalnog ići i čistiti kontejnere te će biti uredno zbrinut i zakopan. Napominjemo da će se otpad od kurbana u kontejnere moći odlagati samo u petak i subotu. Molimo sve džematlije da isti nikako ne odlažu u kontejnere u nedjelju 3. dan Bajrama.
• Posebno skrećemo pažnju i molimo da se otpad ne baca u rijeke i ne ostavlja životinjama.

Svima Vama i Vašim najmilijim želimo Bajram mubarek olsun!

Izvršni odbor Medžlisa IZ Kiseljak

Back To Top