skip to Main Content
Instrukcije imamima i džematskim odborima zbog pandemije koronavirusa

“Na osnovu dosadašnjih instrukcija reisu-l-uleme i zaključka koje je na jučerašnjoj sjednici usvojilo Vijeće muftija, a u svjetlu najnovijih mjera i preporuka koje su jučer i sinoć proglasili nadležni državni i entitetski organi, reisu-l-ulema izdaje sljedeću instrukciju imamima i džematskim odborima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja se ima primjenjivati na području teritorije Bosne i Hercegovine

– Obustavlja se do daljnjeg obavljanje namaza u džematu u džamijama, kao i džuma-namaza.

– Ezanom će imam ili mujezin obznanjivati nastupanje namaskog vremena, i sami će klanjati u džamiji dnevne namaze.

– Muslimani će dnevne namaze obavljati u svojim domovima.

– Umjesto dolaska na džumu muslimani će klanjati podne-namaz u svojim kućama.

– Imam, mujezin i članovi džematskog odbora će jedini klanjati džuma-namaz u džamiji kako bi se sačuvao kontinuitet obavljanja džume. Ukoliko mujezin ili neko od članova džematskog odbora spada u rizičnu skupinu građana onda neće prisustvovati obredu džuma-namaza. Svi prisutni su dužni poštovati pooštrene mjere zaštite od širenja zaraze kao i poštovati ranije preporuke Islamske zajednice o dužini hutbe i nezadržavanju u džamijskim prostorima. 

– Provođenje svih vanrednih mjera dok traje kriza uzrokovana širenjem koronavirusa je u nadležnosti imama i džematskog odbora. Preporučuje se da svi medžlisi, a po mogućnosti i džemati, imaju dežurni broj telefona na koji će se članovi i pripadnici zajednice moći informisati o odlukama IZ u BiH, ali i zatražiti pomoć i savjet.

– Na svakoj džamiji će biti istaknuto jasno obavještenje o zatvaranju džamije.

– U duhu preporuka reisu-l-uleme i Vijeća muftija mešihati i krovne organizacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su već izdale vlastite preporuke na osnovu uputa svake države pojedinačno i to će nastaviti činiti i ubuduće.

– Vojno muftijstvo će s obzirom na specifičnost rada u komandama jedinica, a vodeći se ovom instrukcijom, sačiniti posebno uputstvo za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, kaže se u saopćenju Reisu-l-uleme, Husein ef. Kavazovića.

Od ljepote dini islama jeste da ako je neko uobičajio da čini dobro djelo, kao što je obavljanje namaza u džematu, i kada dođe u situaciju da je spriječen da to obavlja, da li zbog bolesti ili drugog razloga, kao što je odluka Vijeća muftija IZ-e vezana za pandemiju koronavirusa, njemu se i dalje piše to dobro djelo kao da ga je i uradio.
Dakle, ovo je vanredna situacija i zahtijeva vanredne mjere koje mi, kao savjesni i odgovorni vjernici i građani, moramo poštovati i pridržavati se istih.
Nije od mudrosti govoriti o kojekakvim teorijama zavjera ili upuštati se nadugo i naširoko u bespotrebne rasprave, kojima uglavnom širimo paniku i u kojima se želimo prikazati ekspertima za sve i svašta.
Stoga, Medžlis islamske zajednice Kiseljak još jednom vas poziva da ozbiljno shvatite preporuke i naredbe nadležnih, te da svaki pojedinac uradi ono što je do njega, a za dobrobit svih nas.

 

Back To Top