skip to Main Content
Stigao nam je prvi vijesnik Ramazana

Večeras sa akšam namazom nastupio je mjesec Redžeb. Njegov dolazak nam nagovještava blizinu Ramazana i da je vrijeme za pripreme u našim dušama, tijelima, kućama i džematima za doček ovog mubarek gosta.
Određena vremena i mjesta su odlikovana nad drugim i imaju svojstvo svetosti. Njihova vrijednost je velika iz razloga što Allah želi da tako bude, a to Allahovo davanje sadrži brojne mudrosti i koristi za čovjeka. Važni događaji koji su se desili u određeno mubarek vrijeme i na mubarek mjestu, čine ih još svetijim i važnijim.
Mubarek mjeseci, dani i noći imaju posebnu vrijednost i sadrže mnoštvo kerameta.
Cijeli kosmos, svi svjetovi i sva stvorenja ukazuju hurmet i poštovanje ovim mubarek vremenima.
Među vremenima koja je Allah odlikovao nad drugima su tri mjeseca koji su pred nama: redžeb, šaban i ramazan. Ova tri mjeseca imaju izuzetno veliku vrijednost u našoj vjeri.
U njima se nalaze četiri mubarek noći, a to su: Lejletu’r-regaib, Lejletu’l-berat, Lejletu’l-mi’radž i Lejletu’l-kadr. Ove noći imaju poseban značaj i prilika su da osoba razmisli o sebi i svom stanju, da svede račun sa sobom i obnovi nijete. Velikani kažu da su mubarek noći za bolesno srce isto što je voda za suhu zemlju.
Kako god kandilji na našim džamijama obasjavaju džamiju i okolinu, isto tako zikr, ibadet, dova i istigfar obasjavaju čovjekov ruh.
U tim noćima, Allahov nur se spušta na mjesta gdje se ibadet čini, a Allah je svjetlo nebesa i zemlje. On UZVIŠENI je zaštitnik vjernicima i izvodi ih iz tmine na svjetlo.
Resulullah, s. a. v. s. kaže da se na džemat spušta mir i spokoj, spušta se Allahov rahmet, a meleci ih prekriju svojim krilima i na nebesima govore o njima. Oni koji iskreno spominju Allaha, sa skupova zikra ustaju oproštenih grijeha. (Buhari)
Redžeb, šaban i ramazan su vremena ispunjena raznim blagodatima koje nam poklanja Uzvišeni Allah. To je vrijeme u kojem se čovjek oslobađa od grijeha i stiče mnoge nagrade.
U jednom hadisu Allahov Poslanik, s. a. v.s., kaže: ”Mjesec redžeb je Allahov mjesec, šaban je moj mjesec, a ramazan je mjesec mog ummeta.” (Sujuti, el-Džamius-Sagir)
Allahu, Gospodaru naš, molimo te u ovoj mubarek noći mjeseca Redžeba da svojom nagradom nagradiš sve one koji Tebi u zajam daju iz onoga što si im Ti dao. Ti si obećao svima njima nadoknaditi, a Ti ćeš ispuniti obećanje svoje. Mi vjerujemo u Tebe i Tvoga Poslanika. Mi vjerujemo Tebi i tvome Poslaniku.
Molimo te Gospodaru nebesa i zemlje da sačuvaš nas, naše porodice i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu od svakog zla od kojeg je zaštitu tražio Tvoj poslanik Muhammed, a. s., a podari nam svako dobro koje je od Tebe molio tvoj poslanik i miljenik Muhamed, a. s.
Oprosti grijehe nama, našim roditeljima i svim muslimanima na dan kada se pred Tobom račun bude polagao. Amin!

Back To Top