skip to Main Content
Da li su “bezalkoholna” vina/pivo halal?

Agencija za certificiranje halal kvalitete je zaprimila veći broj upita koji se odnose na konzumiranje i prodaju bezalkoholnih vina i šampanjaca koja na naše tržište dolaze iz uvoza. Ovim putem želimo upoznati javnost i sve zainteresirane sa sljedećim stavom:

 „Agencija je upoznata sa postojanjem proizvoda koji se deklarišu kao bez alkoholni ili alcohol free, a  koji istovremeno sadrže sve vizuelne karakteristike i nazive kao i alkoholna pića, poput: piva, vina i šampanjca. Za neke od tih bezalkoholnih proizvoda proizvođači koriste čak i oznaku Halal. Agencija je uradila laboratorijske analize pojedinih bezalkoholnih proizvoda iz ove kategorije i utvrdila da ti proizvodi sadrže određeni procenat alkohola koji je u granicama Zakonom dopuštenih koncetracija (do 0,5%).

Shodno navedenom Agencija je utvrdila da zbog niza karakteristika takvi proizvodi spadaju u kategoriju sumnjivih (mešbuh) proizvoda, te da se za njih ne može izdati Halal certifikat niti dati saglasnot za njihovu upotrebu ili prometovanje. Stoga se savjetuju konzumenti da se suzdrže od njihovog konzmiranja“, saopćeno je na službenoj web stranici Agencije za halal.

Akos.ba

Back To Top