skip to Main Content
U aprilu otvorenje vakufskog objekta Divanhana u Kiseljaku

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović primio je danas predstavnike MIZ Kiseljak, glavnog imama i predsjednika Medžlisa IZ-e Kiseljak.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim radovima na obnovi i oživljavanju vakufskog objekta Divanhane, za čiju obnovu je Vakufska direkcija obezbijedila finansijska sredstva. Zaključeno je da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.
Također, dogovoreno je da će se početkom aprila u sklopu manifestacije Dani vakufa upriličiti otvorenje ovog važnog vakufa za Medžlis IZ-e Kiseljak.
Glavni imam Kenan- ef. Bajrić je još jednom iskoristio priliku da se u ime Medžlisa zahvali dr. Zajimoviću na saradnji i ukazanom povjerenju.
Podsjećanja radi, Vakuf Divanhana datira iz 1873. godine kada je Vakıf Mısır hadži Muhamed aga napravio džamiju na Han Ploči, a za njene potrebe uvakufio kafanu i han u Lepenici.


Vakuf će početkom aprila 2020. godine, ako Bog da, ponovno biti vraćen svojoj izvornoj namjeni, nakon što više od 50 godina nije postojao kao takav.
Divanhana u haremu Šehidske džamije na Han Ploči će imati modernu slastičarnu, a na spratu 5 soba od kojih će svaka imati kupatilo i dva kreveta za prijem musafira.
Oživljavanje ovog vakufa se realizuje sa Vakufakom direkcijom Bosne i Hercegovine i Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske.

Back To Top