skip to Main Content
Šejh Muammed Ratib Nabulsi: Kidanje rodbinskih veza (II dio)

Stvari koje nužno proizlaze iz ispravne vjere

Od nužnih stvari koje proizlaze iz vjere jeste održavanje rodbinskih veza, od nužnih stvari u vjeri jeste i činjenje dobra komšijama, svojoj porodici, to je vjera. Nekad čovjek bude Bogu blizak, ispravno postupa, ima braću koja ga u tome pomažu, njima se sav preda i zaboravi na porodicu, ali to nije ispravan do kraja postupak. Udruži i svoje bližnje, savjetuj ih, razmišljaj kako da ih povedeš Božjim putem, razmisli kako da im vjeru predstaviš da u njihovim očima izgleda lijepo, Allah te njima obavezao, u jednom hadisu se kaže:

إِنَّ اللَّهَ خَلَقَ الْخَلْقَ حَتَّى إِذَا فَرَغَ مِنْهُمْ قَامَتِ الرَّحِمُ فَقَالَتْ: هَذَا مَقَامُ الْعَائِذِ مِنَ الْقَطِيعَةِ، قَالَ: نَعَمْ أَمَا تَرْضَيْنَ أَنْ أَصِلَ مَنْ وَصَلَكِ وَأَقْطَعَ مَنْ قَطَعَكِ قَالَتْ: بَلَى، قَالَ: فَذَاكِ لَكِ، ثُمَّ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اقْرَءُوا إِنْ شِئْتُمْ ( فَهَلْ عَسَيْتُمْ إِنْ تَوَلَّيْتُمْ أَنْ تُفْسِدُوا فِي الأرْضِ وَتُقَطِّعُوا أَرْحَامَكُمْ أُولَئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فَأَصَمَّهُمْ وَأَعْمَى أَبْصَارَهُمْ أَفَلا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا
Uzvišeni Allah je stvorio stvorenja, te kada se završilo stvaranje, ustala je „rodbinska veza“ i rekla: „Ovo je položaj onog ko se utječe od kidanja rodbinskih veza. On reče: Da li si zadovoljna da budem sa onim ko te bude čuvao, a napustim onog ko te bude kidao“. Reče: Svakako: On joj reče: Biti će kako želiš. Zatim je Poslanik s.a.v.a. rekao: „Učite iz Kur'ana ako želite: „ Zar i vi ne biste, kada bi se vlasti dočepali, nered na Zemlji činili i rodbinske veze kidali! To su oni koje je Allah prokleo i gluhim i slijepim ih učinio“.
(Sura Muhammed 22-23 ajeta )

Hadis bilježe Buharija i Muslim

Sura Džumu'a 10. ajet

Dali se pod Kur'anskim riječima „I Allahovu blagodat tražite“- misli na dobra djela ili na stjecanje imetka
„A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite.“ ( Prijevod Kur'ana 10. ajet ).

Poslije džume namaza, kada se bližnji okupe, brat, sestra, tetka, žena, kako bi ih posjetio sve u nekom redu i redoslijedu. To je dan odmora i spada u suštinu aktivnosti dana džume-petka, „a Allahove blagodati“ su ili dobra djela ili stjecanje nekih ovosvjetskih, materijalnih blagodati, a sve od toga spada u Božje blagodati. U drugom hadisu koji bilježe Buharija stoji:

((مَنْ أَحَبَّ أَنْ يُبْسَطَ لَهُ فِي رِزْقِهِ وَيُنْسَأَ لَهُ فِي أَثَرِهِ فَلْيَصِلْ رَحِمَهُ ))

„Ko bude želio da mu Allah da široku opskrbu i da se njegovi grijesi zaborave, neka održava rodbinske veze“.
Bilježi Buharija od Ibn Šihaba

Šta Poslanik s.a.v.a. ovdje kaže? Najbolji od vas je onaj čiji život je dug, a on učini dosta dobrih djela, ko želi dug život i da njegova djela budu dobra neka održava rodbinske veze.
Čovjek nekada misli da je suština održavanja veze samo u posjetama, kao što rekoh prije, nekada suština posjete može biti u iskrenom savjetu, nekada iskreni savjet čini čuda, nekada i samo neko opažanje može biti to dobro, nekada sinu svoje sestre tražiš dobru i finu ženu. Tu je porodica na okupu i ono što je u njoj od dobra na vagi je tvojih dobrih djela. Kada čovjek odvoji dio svoga vremena za posjetu svojih najbližih, sa njima ima fin odnos, njihove rane zaliječi, samim tim učinio je veliko dobro, nekada se žena ponosi pred mužem svojim bratom kada je posjeti, a muž osjeća kako ova žena ima bliže koji o njoj vode računa, da u njihovim srcima ima mjesta. Nekada neko uda sestru i nikada je ne posjeti, niti ima namjeru da je posjeti, zapada u velike grijehe a da ni ne osjeti, jer, kidanje rodbinskih veza je veliki grijeh, u drugom hadisu se kaže:

((الرَّحِمُ مُعَلَّقَةٌ بِالْعَرْشِ تَقُولُ مَنْ وَصَلَنِي وَصَلَهُ اللَّهُ وَمَنْ قَطَعَنِي قَطَعَهُ اللَّهُ ))

„Rodbinska veza je okačena o sami arš/prijesto, kaže: Ko me bude održavao i Allah Uzvišeni će sa njim održavati veze, a ko ih bude prekidao, i Allah će sa njim prekinuti veze“.
Bilježe Buharija i Muslim od hz. Aiše
Iz ovoga zaključujemo da je kidanje rodbinskih veza jedan od velikih grijeha.

U koji rang velikih grijeha su islamski učenjaci svrstali kidanje rodbinskih veza
Zbog čega su islamski učenjaci kidanje rodbinskih veza svrstali u velike grijehe? Svrstali su to u velike grijehe iz perspektive Kur'anskog ajeta:

﴿ أُوْلَئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمْ اللَّهُ فَأَصَمَّهُمْ وَأَعْمَى أَبْصَارَهُمْ ﴾
„Zar i vi ne biste, kada bi se vlasti dočepali, nered na Zemlji činili i rodbinske veze kidali! To su oni koje je Allah prokleo i gluhim i slijepim ih učinio“.
( Sura Muhammed 22-23 ajet ).
Primjera radi, čovjek klanja, svjedoči da nema drugog božanstva osim Allaha i da je Muhammed njegov Poslanik s.a.v.a., obavlja namaz, daje zekjat, posti mjesec ramazana, obavlja hadždž, kako možeš da ga izbjegavaš i ignorišeš? Kojim razlogom? Kojim argumentom? Na kojim temeljima vjere počiva ovakvo postupanje? Da ti neko kaže proizvoljno: Nemoj se družiti sa njim ili nemoj ga posjećivati, e to je onda u suprotnosti sa vjerom.
Od Abdurrahmana ibn Avfa da je rekao: Rekao je Božji Poslanik s.a.v.a. :

عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ عَوْفٍ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ قَالَ: اللَّهُ أَنَا الرَّحْمَنُ وَهِيَ الرَّحِمُ شَقَقْتُ لَهَا اسْمًا مِنِ اسْمِي مَنْ وَصَلَهَا وَصَلْتُهُ وَمَنْ قَطَعَهَا بَتَتُّهُ

„Rekao je Božji Poslanik s.a.v.a. da je rekao Uzvišeni Allah : „Ja sam Rahman/Svemilosni, a od tog značenja je i rahim/rodbinska veza, za nju sam uzeo ime iz Svoga imena, ko je bude čuvao, čuvati Ću ga, a ko je bude prekidao i Ja Ću sa njim prekinuti“.

Bilježi Tirmizi od Abdurrahmana ibn Avfa

Ja sam jedne prilike spomenuo jednu dirljivu priču, čovjek je posjetio svoju sestru i vidio da nije baš u najboljim odnosima sa svojim grubim mužem, a razilaženje je bilo oko neke banalne sume koju je ona tražila kako bi djecu mjesečno oblačila, a on se protivio jer su njegovi prihodi ograničeni, ovaj brat nije bio nešto bogat, ali je bio u stanju da sestri obezbjedi tu sumu novca, rekao im je: Prođite se te svađe, kada je u pitanju suma, evo uzmi je od mene za svaki mjesec. Pričao mi je ovaj brat: Rekao sam na sebe preuzeti šest mjeseci, davao sam ovu sumu kako bi se situacija u kući smirila, nakon šest mjeseci, sestra je od njega tražila da im u kući održi neko kratko i jednostavno predavanje, neki ajet protumači, neki hadis, neki propis, neku priču iz života ashaba, ovo je trajalo jedan kratak period a za posljedicu je imalo da su kćeri njegove sestre odabrale da nose hidžab i tri su se uskoro udale za dobre ljude vjernike. Ova mala suma novca učinila je cijelu porodicu da živne, da se nađu na ispravnom putu, četiri djevojke su ovim dobrim djelom ponukane da nose hidžab. Ono što želim da kažem jeste da mora postojati svijest o pomaganju porodice. Rođenu braću, sestre, tetke i druge bližnje. Posjećivati redovito, nekim ustaljenim redom, raspitivati se za njihovu materijalnu situaciju, ako im treba pomoći da im pomognem, zatim im na lijep način uputiti savjet, te ih na Allaha uputiti, bilo putem knjige ili zajedničke posjete džamiji. Ovo sve govorim sa ciljem svijesti da je kidanje rodbinskih veza veliki grijeh:

﴿ أُوْلَئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمْ اللَّهُ فَأَصَمَّهُمْ وَأَعْمَى أَبْصَارَهُمْ ﴾

To su oni koje je Allah prokleo i gluhim i slijepim ih učinio“.
( Sura Muhammed 22-23 ajet ).
Vidjeli ste autentične hadise koje bilježe Buharija i Muslim, svi hadisi koji govore na temu održavanja dobrih rodbinskih veza su na najvećem stupnju autentičnosti.

Allah je prokleo onoga ko prekida rodbinske veze

﴿ وَالَّذِينَ يَنقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِنْ بَعْدِ مِيثَاقِهِ وَيَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ يُوصَلَ وَيُفْسِدُونَ فِي الْأَرْضِ أُوْلَئِكَ لَهُمُ اللَّعْنَةُ وَلَهُمْ سُوءُ الدَّارِ ﴾

„A oni koji ne ispunjavaju dužnosti prema Allahu, iako su se na to čvrsto obavezali, i kidaju ono što je Allah naredio da se poštuje, i čine nered na zemlji – njih čeka prokletstvo i najgore prebivalište“! ( Sura Ar-Ra'd 25. ajet ).

Oni koji kidaju ono što je Allah naredio da se održava, rodbinska veza je naređena, ako si od onih koji rade na kidanju iste onda si svrstan u proklete.
Rekao je Uzvišeni Allah u hadisi kudsiju:

عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ عَوْفٍ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ قَالَ اللَّهُ: أَنَا الرَّحْمَنُ وَهِيَ الرَّحِمُ شَقَقْتُ لَهَا اسْمًا مِنِ اسْمِي مَنْ وَصَلَهَا وَصَلْتُهُ وَمَنْ قَطَعَهَا بَتَتُّه

„Rekao je Božji Poslanik s.a.v.a. da je rekao Uzvišeni Allah : „Ja sam Rahman/Svemilosni, a od tog značenja je i rahim/rodbinska veza, za nju sam uzeo ime iz Svoga imena, ko je bude čuvao, čuvati Ću ga, a ko je bude prekidao i Ja Ću sa njim prekinuti“.
Tirmizi od Abdurrahmana ibn Avfa

U drugom hadisu od Ibn Abbasa se prenosi da je Božji Poslanik s.a.v.a. rekao:

(( بلوا أرحامكم ولو بالسلام ))

„Održavajte rodbinske veze, makar i sa koliko je da nazivate jedni drugima selam“
Bilježi Bezzar od Abdullaha ibn Abbasa

Nekada je dovoljno i koliko nazvati telefonom, tetku, sestru, bližnjeg, ako nemaš vremena da posjetiš onda nazovi, pitaj za zdravlje najmanje? Reci: Poželjeli smo te, nazovi selam, pet lijepih riječi i zadaća je ispunjena, međutim najveći stepen je održavanje veze i pomaganje i podsjećanje na Allaha, a najmanja je kako dolazi u hadisu: „Održavajte rodbinske veze, makar i sa koliko je da nazivate jedni drugima selam“

Back To Top