skip to Main Content
Potpisan protokol za oživljavanje vakufa Misir hadži Mehmed age u džematu Han Ploća

Danas je u Ustikolini na obilježavanju 570 godina džamije Turhan Emin – bega, potpisan ugovor između Vakufske direkcije u BiH i Generalne direkcije vakufa za oživljavanje vakufa Misir hadži Mehmed Age, po osnovu Vakufname iz 1873. godine, kada je hadži Muhamed Misira uvakufio džamiju na Han Ploći, a uvakufio je i vakuf koji je regulisao održavanje džamije.

S tim u vezi, direktor Vakufske direkcije, dr. hfz. Senaid Zaimović, sa direktorom Generalne direkcije vakufa Turske, Adnanom Ertemom, potpisao je protokol o oživljavanju ovog vakufa.
Vakuf će se graditi u haremu Šehidske džamije na Han Ploći.
Ovome događaju je prisustvovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Husein ef. Kavazović, muftija sarajevski, tuzlanski i goraždanski, te mnogi drugi zvaničnici Islamske zajednice u BiH.
Ispred Medžlisa islamske zajednice Kiseljak i džemata Han Ploća, ovoj svećanosti je prisustvovao glavni imam, Kenan ef. Bajrić, predsjednik Medžlisa, g-din Nermin Merhemić, te h. Hikmet Šišić.
Medžlis islamske zajednice Kiseljak se zahvaljuje Vakufskoj direkciji na ćelu sa direktorom, dr. Hfz. Senaidom Zaimovićem i njegovim saradnicima, za sve ono što su uradili po pitanju ovoga protokola, obzirom da se već dvije godine aktivno radilo na pripremi ovoga projekta.

Back To Top