Naslovnica Text Članci Poruke muftije sarajevskog u povodu nove 1440. godine

Poruke muftije sarajevskog u povodu nove 1440. godine

978
0
PODIJELI

Draga braćo i sestre;

Nalazimo se na početku nove 1440. hidžretske godine. Početak Nove hidžretske godine naše misli na poseban način vežu za našeg pejgambera Muhammeda a.s. i njegovo preseljenje iz Mekke u Medinu. U ovim se danima posebno sjećamo života posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. i njegove hidžre. U našim džamijama slušamo brojna kazivanja o prvoj zajednici muslimana, o velikoj solidarnosti koju su stanovnici Jesriba, kasnije Medine, iskazali prema muhadžirima iz Meke, kao i brojnim drugim važnim događajima iz povijesti islama i muslimana.

Hidžra je prilika za pojedinačna ali i kolektivna popravljanja. Hidžra je prilika da se okrenemo jedni drugima, da svako od nas pojedinačno bude koristan zajednici, te da uz pomoć poruka hidžre sačuvamo zajedništvo. Svaki novi dan i svaka nova godina nova je prilika da budemo bolji, korisniji i plemenitiji. Svaka godina koju ispraćamo i svaki novi dan kojeg dočekujemo biće svjedok za nas ili protiv nas. Stoga, budimo svjesni svoje uloge, obaveza ali i prolaznosti naših životnih prilika. Budimo istinski nosioci univerzalnih vrijednosti. Budimo poput mekanskih muhadžira koji donose čistu vjeru ali i medinskih ensarija koji otvaraju svoja srca, svoje ruke i domove.

U ime Muftijstva sarajevskog čestitam vam Novu 1440. hidžretsku godinu uz dovu našem Stvoritelju da vrijeme koje je pred nama bude u znaku našeg pojedinačnog popravljanja ali i kolektivne snage i zrelosti.

www.muftijstvosarajevsko.ba