skip to Main Content
Ovogodišnji mutekif, Ahmed ef. Mustajbegović

Danas je poslije ikindije namaza nastupilo vrijeme itikafa. Zadnjih deset dana ramazana kada je sunet(praksa poslanika Muhammeda, a s.) da se neko od učenih osami u džamiju i provede zadnjih deset dana ramazana u intenzivnom ibadetu.
Itikaf u arapskom jeziku ima značenje boravka i obavezivanja, kao što je Allah Uzvišeni rekao: ”U kojem su isti onaj koji boravi (‘akif), kao i oni koji su u prolazu.”
U terminološkom smislu itikaf znači boravak u džamiji s ciljem iskazivanja pokornosti Allahu Uzvišenom. Stoga, u suštini itikaf označava boravak u džamiji s nijjetom približavanja Allahu, dok učenje Kur’ana, zikr, dova i ostali segmenti ibadeta ne utječu na ispravnost itikafa.
”Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, činio je itikaf u zadnjih deset dana ramazana sve dok nije preselio!” (Buhari, Muslim, Tirmizi, 790)

Za ispravnost i validnost itikafa potrebni su sljedeći uvjeti:
1.Da itikaf  bude u džamiji, zbog Allahovih riječi:   ”…u vremenu dok itikaf u džamijama obavljate!” 
2. Da itikafom nijeti približavanje Allahu.
3. Da ne napušta mjesto gdje čini itikaf, osim zbog nužne potrebe.
4. Čistoća od velikog hadesa – džunupluka, jer je uslov boravka u džamiji čistoča.

Ove godine, mutekif na prostoru medžlisa Islamske zajednice Kiseljak je Ahmed ef. Mustajbegović, koji je danas nakon ikindije – namaza ušao u itikaf, a dovu mu je proučio glavni imam, Kenan ef. Bajrić.

Back To Top