skip to Main Content
Održan naučni skup u Kiseljaku na temu: „Suživot, religijske vrijednosti i savremeni društveni procesi“

U sklopu manifestacije „Poruke Ahdname 2018“, koju organizira Muftijstvo sarajevsko, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i Medžlisi Islamske zajednice Kiseljak i Fojnica, u Vakufsko-administrativnom centru u Kiseljaku održan je naučni skup „Suživot, religijske vrijednosti i savremeni društveni procesi“.
S ovim naučnim skupom u Kiseljaku otvorena je Manifestacija, koja obilježava 555 godina dodjele Ahdname, pod već sada prepoznatljivim nazivom „Poruke Ahdname“.

Naučni skup u Kiseljaku okupio je predstavnike vodećih religijskih zajednica, istaknute profesore i akademskih radnika.
Na početku naučnog skupa prisutnima se obratio muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, čestitavši uvodničarima i učesnicima naučnog skupa te istakao važnost međusobnog susreta pripadnika različitih zajednica i razgovora o važnim društvenim temama. Dr. Elvir Duranović, vršilac dužnosti direktora Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, također je na početku uputio čestitke prisutnima, zaželivši im uspješan rad i konstruktivnu diskusiju.
Zadata tema prve sesije bila je „Mjesto za druge u islamu, pravoslavlju, katoličanstvu i judajizmu“. Uvodničari ove izuzetno zanimljive sesije bili su prof. dr. Ahmet Alibašić, s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prof. dr. Darko Đogo, s Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta u Foči, mr. Alen Kristić, ispred Katoličke crkve, te Igor Kožemjakin ispred Jevrejske zajednice. Moderator ove sesije bio je Kenan ef. Bajrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak. Nakon upoznavanja i prezentiranja stavova vlastitih religija o odnosu prema drugima, zaključci i poruke uvodničara prve sesije bile su pozivi na iskreniji odnos i komunikaciju kako vjerskih službenika tako i pripadnika različitih religija u svakodnevnom životu.
Tema druge sesije bila je „Izvorne duhovne tradicije, suživot i savremeni društveni procesi“. Uvodničari ove sesije bili su prof. dr. Karsten Dummel, predsjednik Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Dželal Ibraković, s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, te dr. Abdulgafar Velić, ispred Muftijstva sarajevskog. Moderator ove sesije bila je dr. Dževada Šuško. Druga sesija otvorila je brojne teme o ljudskim pravima, vjerskim slobodama, o društveno-političkom ambijentu, kako u Bosni i Hercegovini tako i šire, a koji znatno utječe na brojne društvene pojave i procese kako u vjerskim zajednicama, tako i drugim strukturama društva.

Back To Top