skip to Main Content
Predstavnik Generalne direkcije vakufa Republike Turske u posjeti Medžlisu IZ-e Kiseljak i džematu Han Ploča

U Gazi Husrev – begovoj biblioteci se nalazi Vakufnama koju je sastavio sarajevski kadija 1873. godine na zahtjev i želju Misir hadži Muhamed age iz Sarajeva.
Misir aga je uvakufio zemlju i napravio džamiju u džematu Han Ploča iste godine, a koje su jedinice HVO – a srušile u junu 1993. godine.
Vakufnama koja je na slici i koja se od prije nekoliko godina nalazi sa prijevodom u Šehidskoj džamiji na Han Ploči otkrila nam je da je Misir aga pored džamije uvakufio kafanu i han i bašću i Lepenica i odredio namjenu ovog vakufa.
Ovaj Vakuf je sedamdesetih godina prošlog stoljeća uništen, a sada je Medžlis IZ-e Kiseljak i džemat Han Ploča posredstvom Vakufske direkcije u procesu ponovnog oživljavanja ovog vakufa u haremu Šehidske džamije.
Tim povodom ovaj džemat je posjetio Soner Ugurlu, predstavnik Generalne direkcije vakufa Republike Turske i na licu mjesta se uvjerio u tekst vakufname. Gospodin Soner je posjetio i šehidsko spomen obilježje na Han Ploči i proučio Fatihu za 92 šehida čija se imena nalaze uklesana na ploči.
Zahvaljujemo se direktoru hfz. Senaidu Zajimoviću i uposlenica Vakufske direkcije BiH na posredovanju i podršci u realizaciji svih dosadašnjih projekata Medžlisa islamske zajednice Kiseljak.

Back To Top