skip to Main Content
GLAVNI IMAM MIZ-e KISELJAK U POSJETI DIREKTORU BH POŠTE: Počinju pripreme za obilježavanje 555 godina Ahdname u BiH

U kontekstu priprema za obilježavanje 555. godišnjice Ahdname u BiH glavni imam Medžlisa IZ-e Kiseljak, Kenan ef. Bajrić posjetio je „JP BH Pošta“ i sa generalnim direktorom gosp. Mujić Mirsadom razgovarao o mogućnostima saradnje na organizaciji ovog značajnog jubileja.
U 2017. godini godišnjica Ahdname obilježena je nizom kulturnih, naučnih i vjerskih događaja gdje je „BH Pošta“ kao društveno odgovorna kompanija bila jedan od zlatnih sponzora. Posebno je važno istaknuti sponzorstvo Naučnog skupa „SREDNJOVJEKOVNA BOSNA, PORUKE AHDNAME I SAVREMENI KONTEKST“ u maju 2017. godine, koji je upriličen u Kiseljaku sa najistaknutijim historičarima i izlagačima kao što su dr. Enver Imamović, dr. Ivo Komšić, dr. Sedad Bešlija, fra. Miro Relota, fra Janko Ljubos i drugi. Učešćem dr. Yildrim Aganoglua iz Turske naučni skup je dobio međunarodni karakter.
Generalni direktor „ JP BH Pošta“ Mirsad Mujić je na ovom sastanku upoznat o pripremama za obilježavanje 555. godišnjice te je između ostalog predloženo da „JP BH Pošta“ razmotri mogućnost izdavanja poštanske markice „555 godina Ahdname u BiH“ i podrži i ovogodišnji naučni skup u Kiseljaku.
Sastanak sa gosp. Mujićem bila je prilika da se u ime Muftijstva sarajevskog i organizacionog odbora još jednom zahvalimo na podršci i da se razgovara o mogućnostima saradnje u narednom periodu.
Ovaj značajan jubilej će ove godine biti obilježen nizom naučnih i kulturnih događaja u Kiseljaku, Fojnici i Sarajevu.
Centar najznačajnijeg obilježavanja ove godine bit će na polju Milodraž u Kiseljaku 28. maja, gdje je na isti dan 1463. godine uručena Ahdnama bosanskim franjevcima od strane Mehmed el- Fatiha. Ove godine Muftijstvo sarajevsko, Medžlis IZ-e Kiseljak, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka sa partnerima i sponzorima obilježava 555 godina ovog značajnog dokumenta o ljudskim pravima i vjerskim slobodama.
Franjevci su čuvari Ahdname u muzeju Franjevačkog samostana u Fojnici i želja nam je sa njima iznova jačati saradnju na zadovoljstvo svih.
Ove godine želimo istaknuti poruke Ahdname u našem vremenu, govoriti o univerzalnim vrijednostima u BiH, ali i u čitavoj Evropi. Naša je želja i namjera osnažiti dijalog, suživot i toleranciju na cijelom prostoru naše domovine Bosne i Hercegovine. Na tom putu mjesec maj ove godine će biti najbolja prilika da se vratimo historijski u Milodraž i Fojnicu, te pošaljemo iznova poruke suživota i međusobnog razumjevanja za drugog i drugačijeg.
I ove godine glavni partneri u organizaciji će biti institut Yunus Emre i Udruženje “ Fatih“ koje će ove godine 12. put organizovati likovnu koloniju ispred Sultan Fatihove džamije u Milodražu. Likovna kolonija koju predvodi prof. Zijad Hasić okuplja učenike uzrasta od 7 do 15 godina gdje svoje likovne sposobnosti pokaže od 150 do 200 učenika osnovnih škola iz Kiseljaka, Busovače, Fojnice, Travnika, Visokog, Sarajeva i Viteza.
Mirza Bilić

Back To Top