skip to Main Content
PREDSTAVNICI MEDŽLISA URUČILI PROJEKAT ZA REKONSTRUKCIJU SULTAN FATIHOVE DŽAMIJE U MILODRAŽU KOORDINATORU TIKE ZA BiH

U utorak, 06. februara 2018. godine, glavni imam Kenan Bajrić i predsjednik Medžlisa IZ-e Kiseljak Nermin Merhemić su održali radni sastanak sa koordinatorom TIKA-e za BiH gosp. Omer Farukom, te su iskoristili priliku da se još jednom zahvale na svemu što Turska i narod Turske rade u Bosni i Hercegovini, a posebno za posljednju pomoć OŠ „Kiseljak 1“ u doniranom namještaju.
Prilikom zadnje posjete Kiseljaku, krajem mjeseca decembra 2017. godine, kada je prisutan bio zamjenik generalnog direktora TIKA-e u Ankari i podpredsjednik TIKA-e prof. dr. Birol Četin, sa zamjenikom Ambasadora Republike Turske i direktorom Instituta Yunus Emre iz Sarajeva, posjetili su lokalitet gdje je Sultan Fatih Mehmed uručio Ahdnamu fra Andželu Zvizdoviću prije 555 godina, te se na licu mjesta uvjerili o hitnosti rekonstrukcije Sultan Fatihove džamije u džematu Milodraž.
Gosti su upoznati da je ova džamija šesta na istim temeljima, te da je ovaj lokalitet Milodraža značajan i po tome što je baš ovdje bio ljetni dvor bosanskih kraljeva.
Prilikom ove posjete dogovoreno je da se uradi detaljna analiza svih potreba, te da se izradi projekat obnove munare, krova, fasade, predulaza i prilaznih trotoara i isti stavi u proceduru kod koordinatora Tike za BiH.

Glavni imam je danas zvanično uručio navedeni projekat i istakao važnost ovog projekta za Medžlis IZ-e Kiseljak. Realizacija ovog projekta je posebno važna, jer ove godine obilježavamo u Kiseljaku i u džematu Milodraž značajan jubilej 555 godina Ahdname u Bosni i Hercegovini. Koordinator Tike je upoznat da će ove godine muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković biti predsjednik Organizacionog odbora 555. godišnjice Ahdname u BiH.

Back To Top