skip to Main Content
Obilježena 481. godišnjica rada Gazi Husrev – begove biblioteke: Uručena zahvalnica porodici Sinanbašić za poklonjene rukopise

Gazi Husrev-begova biblioteka je uz prigodnu svečanost i promociju časopisa Anali Gazi Husrev – begove biblioteke obilježila svoju 481 godišnjicu rada.

Na početku svečanosti, direktor biblioteke mr. Osman Lavić iznio je izvještaj o radu, postignućima i rezultatima tokom 2017. godine, posebno predstavljajući projekt „digitalne biblioteke“ putem koje će istraživačima, akademskoj zajednici, studentima i široj javnosti biti dostupni stari časopisi i dio periodike iz fundusa Gazi Husrev-begove biblioteke.

Direktor je najavio i nove projekte kako bi Biblioteka što kvalitetnije odgovorila svojoj ulozi u bh. društvu na polju bibliotečkih usluga, te kulturnih i naučno – istraživačkih djelatnosti.

Porodica Sinanbašić iz Kiseljaka nedavno je poklonila četiri vrijedna rukopisa Mushafa za rukopisni fond Gazi Husrev-begove biblioteke. Jedan od rukopisa potječe iz 1828. godine. Ovom prilikom zahvalnica je dodijeljena na ime bračnog para Sead i Amela Sinanbašić.

Back To Top