skip to Main Content
Kenan ef. Bajrić, glavni imam Kiseljak: Treba li pasti mrtva glava?

Predstavnici Islamske zajednice Kiseljaka i Fojnice posjetili su danas pokrivenu muslimanku Jasminu K. iz Fojnice i njezinu maloljetnu kćerku, inače učenicu Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, koje su u subotu navečer napadnute u Kiseljaku samo zbog nošenja hidžaba, prenosi INS.

Željeli su, kako su nam kazali, da iskažu svoju podršku i poruče napadnutim muslimankama da nisu same. U delegaciji Islamske zajednice u BiH su bili predsjednik Medžlisa IZ Kiseljak Nermin Merhemić, glavni ima Kenan ef. Bajrić, prvi čovjek Medžlisa IZ Fojnica Ramiz Meša, glavni fojnički imam Edin ef. Rojo i mjesni imam Enver ef. Beganović.

Kenan ef. Bajrić kazao je za INS da je iz svjedočenja napadnutih osoba jasno da su meta ataka izvjesnog Miljenka Goluba, vlasnika kafića u okviru benzinske pumpe na fojničkom raskršću, bile muslimanke, i to samo zato što su nosile hidžab, što smatra napadom iz mržnje. Islamofobijom!

Potresna ispovijest napadnute muslimanke: Kazao je da nam ovdje nije mjesto

“To je bio jedini razlog… Oni s svratili na benzinsku pumpu kako bi sačekali brata napadnute Jasmine da bi se s njim selamili, jer je prolazio tim putem. Međutim, napadač je odmah započeo s provokacijama u smislu da li znaju gdje se nalaze i slično. Oni nisu ništa komentarisali, odlučili su da se maknu s tog mjesta. Kazali djeci da uđu u auto, ali je učenica medrese na rastanku kazala svome daidži allahimanet. To je napadač doživio kao provokaciju i unio joj se u lice, a kada su ga nastojali smiriti, udario je pesnicom i gospođu Jasminu”, priča ef. Bajrić.

Tada su iz objekta istrčalo nekoliko muškaraca i supruga napadača, koja ga je, istina, grdila zbog takvog ponašanja. Ali, on se nije dao obuzdati.

“Napadač je potom otišao i kazao: “E, sad ćete vidjeti”… Napadnuti ljudi su bojali da će se desiti nešto gore pa su požurili da odu s mjesta događaja. Vidjeli su kako napadač ponovo izlazi iz kafića i uspijeva pobjeći osobama koje su ga, kao i njegova supruga, nastojali smiriti. Potom je trčao za vozilom napadnutih žena i njihove porodice. Svi su doživjeli veliki šok, a posebno djeca koja su sve to gledala”, ističe ef. Bajrić.

Kaže da su zgroženi ovim događajima, te da očekuju od policije MUP-a SBK da ovo djelo ne tretiraju kao puki prekršaj, jer se radi o mnogo ozbiljnijem napadu iz mržnje, s ozbiljnim konzekvencama.

 

“Ovo nije prvi takav napad. Imali smo napad na Čaršijsku dzamiju u Kiseljaku, napad na muteveliju džemata Kiseljak dok je postavljao baner. Ti napadi nisu do kraja rasvijetljeni niti su počinioci privedeni pravdi. Iako se zna ko je napadač, on nije adekvatno procesuiran Mnogo sličnih incidenata nismo ni prijavili računajući na dobrosusjedske odnose, ali stvari se pogoršavaju. Treba li pasti mrtva glava na jednoj ili drugoj strani da bi se nešto učinilo”, upitao je ef. Bajrić.

ins.ba

Back To Top