skip to Main Content
Tiraniju i nepravdu nećemo trpiti zbog budućnosti naše djece

Četrdesetjednogodišnja J. K. iz Fojnice teže je povrijeđena sinoć u Kiseljaku nakon što je nju i njenu maloljetnu kćerku kod parkinga benzinske pumpe “BIN” napao pijani muškarac, i to samo zato što nose maramu, odnosno hidžab, saznaje Faktor. Da je žena napadnuta potvrđeno nam je i u MUP-u SBK, gdje su nam kazali kako je policiji napad prijavljen oko 22.30 sati.

– Žena je prijavila da je nju i njenu sedamnaestogodišnju kćerku napao nepoznati muškarac udarajući je rukama i to dok je bila u društvu svog supruga i troje djece. Uspjela je zaštititi kćerku od nasilnika pa ona nije povrijeđena – kazao je za Faktor Hasan Hodžić iz Ureda za odnose sa javnošću MUP-a SBK.

Prema njegovim riječima, povrijeđena žena je policiji kazala da je motiv napada bila činjenica da ona i njena kćerka nose maramu, odnosno hidžab, i da nije bilo nikakvog drugog razloga da pijani muškarac nasrne na nju.

Odmah nakon prijave policija je izašla na teren te je identifikovan i pronađen nasilnik. Nezvanično saznajemo kako se radi o Miljenku Golubu iz mjesta Lug u općini Kiseljak.

– Osumnjičeni M. G. je odmah uhapšen, a alkotestiranjem je utvrđeno da ima 2,40 promila alkohola u krvi – kazao nam je Hodžić.

Žena koja je na sebi imala vidne povrede glave odmah je upućena u lokalni Dom zdravlja, a pošto se ljekar nije mogao izjasniti o povredama, žena je prevezena u bolnicu kako bi se utvrdio stepen povreda.

Osumnjičeni je po naredbi dežurne tužiteljice zadržan u policiji gdje će biti saslušan nakon što se otrijezni. Policija nastavlja rad na dokumentovanju krivičnog djela koje će najvjerovatnije biti okvalifikovano kao nasilničko ponašanje.

Napad na ženu i njenu kćerku samo zato što su pokrivene pokazuje koliko neki (ne)ljudi mrze islam i mislimane. Porucujemo svima njima da je ovo i naš grad, ovdje živi 10.000 muslimana, a tu će i ostati, ako Bog da svidjelo se to nekome ili ne. Ovakvi napadi moraju biti sankcionirani od strane onih koji su dužni da se brinu za sigurnost građana (nema izgovora za alkoholizirano stanje). Napominjemo da i raniji slučajevi napada na Bošnjake, kao što su: napad na Čaršijsku dzamiju u Kiseljaku, napad na muteveliju džemata Kiseljak dok je postavljao baner nisu do kraja rasvijetljeni niti su počinioci privedeni pravdi. Ovakve i slične stvari se ne smiju, a i neće se više dešavati u našem gradu. Ko ne može gledati vjersku i kulturnu ljepotu različitosti Bosne i živjeti u Bosni i Hercegovini sa svim njenim narodima neka traži mjesto življenja negdje drugo, široko mu ispod neba. Očekujemo da će nadležni organi najoštrije i bez odugovlačenja kazniti ovog i predhodne počinitelje i da ce se potrude da se ovo vise ne ponovi… Nadamo se da će ovaj nasilnički čin osuditi svi politički i vjerski predstavnici i svi mediji u Kiseljaku, ili ćemo čekati da neko pogine pa da onda reagiramo. Poručujemo da tiraniju i nepravdu nećemo i ne smijemo trpiti. Nećemo i ne smijemo radi budućnosti naše djece.

 

IO Medžlisa IZ Kiseljak

Back To Top