skip to Main Content
Reagovanje na pisanje anonimnih dopisnika iz Kiseljaka

U petak 04. augusta održan je sastanak kolegija imama Mežlisa Islamske zajednice Kiseljak na kojoj je, između ostalog,  jednoglasno odlučeno da se uputi reakcija na kontinuirana pisanja anonimnih dopisnika iz Kiseljaka.

Obzirom da je predsjednik Medžlisa  i Medžlis IZ-e Kiseljak kao institucija spomenut u tekstu The Bosnia Timesa od 03.08.2017. godine odlučili smo da reagujemo na kontinuitet anonimnih pisanja iz Kiseljaka od istih ljudi.

Nekome već duže, očito je, smeta rad Medžlisa IZ-e Kiseljak i predsjednika Nermina Merhemića pa se od neodgovornih pojedinaca često koristi da se spominje u negativnim konotacijama, čak kada za to nema nikakve osnove. Rezultati u radu Medžlisa su vidljivi i svakome dostupni. Ponosno ističemo sve što radimo na međureligijskom dijalogu u Kiseljaku i Kreševu, ono što radi naša Mreža mladih, Fond za društvenu brigu i Pokopni fond, ali očito je da to nekome smeta.

Smatramo da nema osnove vezati Medžlis IZ-e Kiseljak sa drugim institucijama, ali eto očito da anonimusi imaju drugačije mišljenje.

Nama smeta što imamo takve novinare, medije i portale da objavljuju anonimna pisma onih koji samo unose smutnju i ništa drugo ne znaju, a smutnja je gora od ubistva. To dobro znaju oni koji šalju takva pisma, kao što i mi znamo da su oni tu iz naših saffova, jer znaju ko ide kojem zubaru, ko s kim kahvu pije  i znaju DNK svih oko sebe.

Bošnjaci iz Kiseljaka,  koji se kriju iza anonimnih prijava pa i u pomenutom tekstu optužuju Mirsada Mujića i Nermina Merhemića  za nepotizam, za ovo i ono, a u potpisu Musliman, Bosanac  i Bošnjak iz Kiseljaka mi im poručujemo  da bi bila sreća da u Kiseljaku imamo barem deset Mirsada i isto toliko Nermina. Bili bismo sretni da su oni, anonimusi, barem mali djelić doprinijeli svojoj zajednici kao pomenuta dvojica Bošnjaka. Sve mi jedni drugima oprostiti možemo, samo uspjeh nikako.

Mirsad Mujić i Nermin Merhemić su dva vrijedna člana naše zajednice, koliko mi vidimo i znamo, odgovorno rade svoje poslove i trude se da daju doprinos svojoj zajednici. Stoga osuđujemo sve koji se iz mišijih rupa kriju i pišu anonimna pisma.

Pozivamo ih da pokažu barem malo ljudskog dostojanstva i ispod svojih piskaranja napišu  imena, jer ovo nije prvi slučaj. Šalju se anonimne prijave ovim i drugim ljudima kontinuirano nekada iz Kiseljaka, a nekad iz Fojnice.

Prije dvije  godine su isti pisali ili naručili pisanje, naravno anonimno,  Avazu kako je direktor škole u Kiseljaku i predsjednik Medžlisa  predvodnik radikalnih skupina i samo što nije terorista, ali je i pored toga direktor škole i predsjednik Medžlisa.

Gotovo u isto vrijeme,  je poslata anonimna prijava Ministrastvu obrazovanja SBK za istog direktora. Direktor je saznao ko je anonimni dopisnik, a tada je saznao i  ko su anonimni dopisnici „dnevnog avaza“,.

Ovdje javno kažemo, svima vama, Muslimani, Bosanci i Bošnjaci i dušebrižnici za prava Bošnjaka u Kiseljaku sram Vas bilo. Vas koji se krijete i šaljete zlonamjerne prepiske. Pozivamo vas da ispod svojih pisanja napišete imena ili da ostanete u svojim mišijim rupama i ne javljate se, jer ako se javite, mogli bismo vidjeti da ste baš vi oni za šta drugima podmećete.

Trudit ćemo se da radimo za ineres svih Bošnajaka i ostalih građana, ali  očito je, moramo se odlučnije boriti i protiv anonimnih i manje anonimnih koji nemaju dobre namjere i koji su bitni samo sebi, a u isto vrijeme sve optužuju, lažu i podmeću drugima.

Kolegij imama Medžlisa IZ-e Kiseljak

Back To Top