skip to Main Content
Održan prvi međureligijski sastanak u župnom uredu u Lepenici

 

U župnom uredu u mjestu Lepenica održan je sastanak na kojem su prisustvovali vjerski službenici sve tri religije. Ispred MIZ-e Kiseljak ovom prilikom su sastanku prisustvovali Kenan ef. Bajrić, Mustafa ef. Pašić, Hamza ef. Berbić, te Šaban ef. Šljivar. Sastanak je ideja na koju su došli Kenan ef. Bajrić i načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak.

 


Treba spomenuti da je ovome sastanku prisustvovalo preko 15 predstavnika pravoslavne, katoličke i islamske religije, a na samom početku su se obratili Kenan ef. Bajrić koji je napomenuo da mu je jako žao što do sličnih kontakata nije došlo i ranije, načelnik Mišurić-Ramljak, koji je rekao da se nada da će se sastanci i saradnja nastaviti, te fra Stjepan Radić, dekan Kreševski koji je u ulozi domaćina zaželio dobrodošlicu svima. Također prisutnima se obratio i sveštenik Miljan Rađenović, paroh Kiseljački koji je izrazio zadovoljstvo zbog ovakvog sastanka.

Prva tema bila su greblja i groblja na području općine Kiseljak, kao jedna od zajedničkih tema sve trima religijama, a kojih prema nekim informacijama na području općine ima preko stotinu.

Ovaj prvi sastanak Međureligijskog vijeća samo je početak jedne saradnje i dobre prakse, a koja bi trebala da se nastavi u budućnosti u svrhu pomirenja, međusobnog razumjevanja, suživota i tolerancije.

 

Back To Top