skip to Main Content
Mreža mladih MIZ-e Kiseljak na Prvim susretima omladine muftijstva Sarajevskog

U Domu mladih KSC Skenderija u subotu, 20.05.2017. godine su održani 1. susreti mladih Muftijstva sarajevakog.

Iz Kiseljaka je prisustvovalo 30 aktivista Mreže mladih, a na ovom skupu učestvovalo je više od 400 koordinatora Mreže mladih Muftijstva sarajevskog kao i brojni gosti. U uvodnom dijelu mladima su se obratili muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković, dr. Enes Svraka, predstavnik Uprave za vjerske poslove Rijaseta i predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić.


Nakon uvodnih izlaganja uslijedio je izbor radnog predsjedništva Mreže mladih Muftijstva sarajevskog, zatim izglasavanje dnevnog reda, prezentacija izvještaja kao i strateških planova i ciljeva Mreže mladih u narednom periodu, te razgovor o ramazanskim aktivnostim mladih.

Na ovom skupu uručena su i priznanja pojedincima i ustanovama koji su u proteklom periodu pružili podršku Mreži mladih Muftijstva sarajevskog. Priznanja su dobili: MCM – Adis Hasaković, Plakat.ba – Husein Titorić, Grad Sarajevo – Abdullah Skaka (gradonačelnik), BH Pošta – Mirsad Mujić (direktor).


Na kraju su mladi na osnovu zaključaka s ovog skupa donijeli proglas u kojem se kaže:

“Mreža mladih, koju smo pokrenuli početkom ove godine i koju smo u proteklih nekoliko mjeseci draga srca podizali i pleli, dokaz je da mi, mladi ljudi, svoj identitet gradimo na osnovama naše vjere islama i da kroz ovu aktivnost želimo jačati i sačuvati ovaj za nas najvažniji identitet.

Mreža mladih, također, dokaz je da smo svjesni svog narodnog imena Bošnjak, te da nam je naš džemat i zajednica, naš narod, bošnjački narod, kojem želimo hizmetiti i na različite načine pomoći.

Naš toprak, naš vatan, naša otadžbina, naša domovina je Bosna. Ona je naša zemlja, najljepša i nenapuštajuća. To garantujemo ovim danom i našim prisustvom na ovom skupu. Za svoju zemlju, spremni smo žrtvovati svoje imetke, svoje vrijeme pa i svoj život, ako bude i to potrebno.

Želimo poručiti da poštujemo i čuvamo vrijednosti našeg društva i multireligijsku dimenziju naše domovine. U svim našim aktivnostima pazit ćemo na osnovna ljudska prava svih ljudi, borit ćemo se za mir, slobodu i međusobno poštivanje. Također, čuvat ćemo i borit se i za naša prava i nećemo dozvoliti bilo kakvu diskriminaciju, zloupotrebu i iskorištavanje.

Želimo poručiti s ovog skup da smo mi dio Islamska zajednica. Svjesni smo važnosti Islamske zajednice za naš narod i našu domovini. Svjesni smo da sa nama dolaze nova jutra i novi dani. Svjesni smo odgovornosti i obaveza koje su pred nama. Stoga, tražimo od odgovornih u Islamskoj zajednici da se više oslone na naš kapacitet i našu energiju, kaže se između ostalog u Proglasu Mreže mladih Muftijstva sarajevskog.


Mreža mladih MIZ-e Kiseljak nastavlja sa svojim aktvnostima, te poziva sve mlade ljude da se uključe i budu dio naše Mreže i našeg aktivizma.


Back To Top