skip to Main Content
Reisu-l- ulema dr. Husein ef. Kavazović u Kiseljaku sa vakifima svećano otvorio obdanište „IKRE” i Školu Kur'ana Medžlisa IZ-e Kiseljak

Kamen temeljac za zgradu obdaništa i Škole Kur'ana postavljen je 28. aprila 2016. godine u Danima vakufa u Bosni i Hercegovini, a na isti dan godinu dana kasnije upriličeno je svečano otvorenje sa mnogobrojnim zvanicama.

Da ovaj projekat u ovako kratkom vremenu bude završen zaslužni su pored rukovodstva Medžlisa IZ-e Kiseljak, Vakufska direkcija   i hummanitarna organizacija En-Nedžat iz Kuvajta, vakif  Ajša Abduldželil Abdulgani, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH i ministar Edin Ramić, Vlada Srednjobosanskog kantona, IZB Švicarska, opštine: Kiseljak, Stari Grad,  Ilidža i Novi grad.


Posredstvom Uprave za vjerske poslove je od strane Rijaseta obezbijeđena dozvola za osnivanje pravnog subjekta Obdaništa „IKRE“.

Važno je istaknuti da je ovo prvo obdanište na Muftijstvu sarajevskom, te da jeReisu-l- ulema dr. Husein ef. Kavazović svojim prisustvom na svečanom otvaranju pokazao značaj ovog projekta za Islamsku zajednicu u cjelini.


Kapacitet obdaništa je  pedeset polaznika, dok je Škola Kur'ana namjenjena prije svih mladima koji nisu učenici medrese. Pored moderno opremljene učionice Škola će imati kapacitet od 20 ležajeva i moderno opremljenu kuhinju. Tako da će se ovaj objekat moći koristiti višenamjenski za organizaciju seminara, i druge vrste edukacije.Projekat je koštao 400.000 maraka.


Back To Top