skip to Main Content
Svjetski dan hidžaba

Današnji dan, 1. februar, u svijetu se obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Ova ideja i koncept predloženi su od strane Nazme Khan iz New Yorka 2013. godine. Od tada, na ovaj dan se žene muslimanke koje ne nose hidžab ili žene pripadnice drugih vjera nastoje upoznati sa propisom hidžaba, nose ga tokom dana i dijele svoja iskustva sa drugima.

Sama inicijativa za obilježavanjem ovog dana nastala je kao odgovor na sve teži položaj žena sa hidžabom u svakom polju javnog života. Neprijatnosti kroz koje te žene prolaze rezultat su neznanja i neinformiranosti o propisu hidžaba. Aktivistice koje djeluju 1. februara te tokom cijele godine, upravo nastoje upoznati javnost sa vrijednosti hidžaba i omogućiti integraciju žena muslimanki u današnje društvo.

Aktiv žena koji djeluje pri Medžlisu, svoje aktivnosti planira u ovom pravcu, stavlja akcenat na emancipaciju žena i jačanje samopouzdanja, posebno mladih djevojaka koje nose hidžab. Aktivnom ulogom u društvu nastojimo razbiti sve vrste predrasuda te društvu ponuditi najbolje što imamo.

Emina Nuhić

Back To Top