skip to Main Content
Održana promocija knjige prof. dr. Džemaludina Latića

U sklopu manifestacije „Upoznajmo Poslanika, s.a.v.s.“, koju Medžlis islamske zajednice Kiseljak organizuje u  povodu Rebi'ul evvela, u Vakufsko – administrativnom centru u Kiseljaku, u subotu, 10.12.2016. godine je održana promocija knjige bosanskohercegovačkog autora prof. dr. Džemaludina Latića.


Promovisana je knjiga dr. Latića pod nazivom „Careve oči – srebrena česma“, a promotori su bili Nedžad Topalović, književnik iz Kiseljaka i Zehra Šljivo, nastavnica Osnovne škole „Kiseljak 1“.

Moderator promocije je bio kiseljačanin Saudin Dahija, prof. Engleskog jezika u O.Š.”Kiseljak 1” i voditelj na „Televiziji 5“ iz Sarajeva, te saradnik radija Islamske zajednice „Bir“.


U ime domaćina, prije same promocije obratio se predsjednik IO-a Medžlisa IZ-e Kiseljak i direktor O.Š. „Kiseljak 1“, prof. Nermin Merhemić, koji se poselamio prisutne i zaželio im dobrodošlicu.

Nastavnica bosankog jezika je zajedno sa svojim učenicima recitacijom predstavila knjigu.


Džemaludin Latić je bosanskohercegovački pisac rođen 1957. u Pridvorcima kod Gornjeg Vakufasrednjoj Bosni. Završio je Gazi Husrev-begovu medresuSarajevu, zatim Fakultet islamskih nauka u Sarajevu i Filozofski fakultet (Odsjek jugoslavenskih književnosti i srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog jezika, kao i prvi stepen na Odsjeku za filozofiju i svjetsku književnost).

Magistrirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek za svjetsku književnost), a doktorirao na Fakultetu islamskih nauka 1999. na temu “Stil kur'anskoga izraza”.

Docent je na katedri za tefsir Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, predmet Tefsir (komentar) Kur'ana.

 

Predaje tefsir na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Novom Pazaru, te teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u N. Pazaru.

Back To Top