skip to Main Content
SAOPĆENJE DŽEMATLIJAMA: Pismo jedne žene o varalicama, koji se predstavljaju da u ime Islamske zajednice sakupljaju novac

Dobili smo pismo jedne gospođe, koje prenosimo u cjelosti:

Jučer je na lijepom Bajramskom danu došla osoba, muškarac nekih 40- tak godina u moju avliju. Jutro, oko 9 sati. Smješten, imao je neku crvenkastu kravatu, akreditaciju i fasciklu. Kaže skuplja dobrovoljne priloge u ime Islamske zajednice i foruma mladih, a za dijete koje se preziva Durmo iz Kiseljaka. Skupljeno je 160 ooo KM, ali fali još. Evo vidite – pokazuje on meni potpise mojih komšija. Međutim, zaintrigirao me način na koji priča sa mnom, žuri, ne dozvoljava da ja šta kažem .

Dale su vaše komšije, evo vidite – pokazuje mi spisak. Rekoh sačekajte trenutak. Uđem u kuću, međutim ništa sitno nemam.

Rekoh nemam sitnih para. Ma nema veze, odgovori on meni, ja ću ti rasitniti. Ja na to rekoh – dajte vi meni broj žiro računa, evo ja ću odmah uplatiti.

Ma ne treba i samo šmugnu iz avlije. Zapisala sam broj tablica. Uči će se u trag.
Međutim, šta vam hoću reći? Nažalost, u našem bližem okruženju, u familiji, među prijateljima, ima toliko onih kojima treba pomoć, okrenite se njima, a ne ovim hoštaplerima. Kasnije, tog dana pričam s prijateljima, kaže ma to je ništa, ima lik dođe sa Mercedesom pred džamiju, otvori gepek, sjedne u invalidskim kolica i za poslom. Kasnije sklopi kolica i sjeda u svoj Mercedes. Ili možda onaj sa štakama što prođe kroz selo, a vraća se sa štakama pod miškom.
Oni koji su u potrebi se pogrešno percipiraju, baš zbog ovakvih primjera. Šta reći sem: Budite oprezni u svakom slučaju!

Obavještavamo cijenjene džematlije da ne nasjedaju na ovakve i slične prevare. Medžlis islamske zajednice Kiseljak ima svoj Socijalni fond, iz kojeg pomaže potrebnim džematlijama, a do kojeg možete doći putem vaših imama i blagajnika, a također se nadamo da će nadležne institucije reagovati, istražiti i sankcionisati ovakve prevare.

Back To Top