skip to Main Content
U Kiseljaku održana manifestacija „Dani Ahdname Milodraž – 2016“

Manifestacija „Dani Ahdname Milodraž – 2016 “ imala je bogat vjersko – kulturni sadržaj. U sklopu ove manifestacije u Subotu, 14.05.2016. godine održan je turnir mektebskih učenika i time otvorena pomenuta manifestacija, a već u Utorak 17.05. 2016. godine, mektebski džaci su posjetili centar Umraniju u Fojnici, staru fojnicku džamiju, te muzej u fojničkom samostanu gdje su imali priliku vidjeti Ahdnamu.

U Subotu 21.05. 2016. godine, održana je deseta po redu likovna kolonija za učenike osnovnih škola Kiseljaka, Busovače i Fojnice. Na likovnoj koloniji bilo je prisutno 250 djece u pratnji sa svojimi nastavnicima.


U Petak, 27.05.2016. godine hatib na Džuma – namazu bio je penzionisani banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, a istog dana u 19:00h otvoreno je i Turbe koje je izgrađeno u znak sjećanja na dolazak sultana Mehmeda Fatiha i Ahdname.Poslije Akšam – namaza proučen je tradicionalni mevlud kojeg su izveli imami Medžlisa islamske zajednice Kiseljak. Prisutnim se obratio gl.imam MIZ-e Kiseljak Kenan ef. Bajrić i Sarajevski muftija Dr.Enes Ljevaković, a dovu je proučio muftija Edhem Čamdžić.


Dan poslije, 28.05.2016. godine u Milodražu je održan čas historije sa početkom o 11:00 h.

Prisutni su bili gl imam, Kenan ef. Bajrić, mjesni imam Samir ef. Mekić, Ministar civilnih poslova BiH g-din Adil Osmanović, Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK g-din Salkan Merdžanić ,direktor BH pošta g-din Mirsad Mujić, te mnogi drugi iz vjerskog, kulturnog i političkog života, a Zlatnu Ahdnamu „Prijatelj Bosne“ je dobio Azem Vlasi.

 

Back To Top