skip to Main Content
Postavljen kamen temeljac za obdanište MIZ-e Kiseljak

U četvrtak, 28.04.2016. godine svećano je postavljen kamen temeljac za izgradnju bošnjačkog obdaništa i škole Kur'ana u Kiseljaku. Uz prisustvo velikog broja zvanica, najmlađima je pripala ta čast, obzirom da je njima ovaj projekat i namijenjen.

 

U ime domaćina, prisutne je poselamio glavni imam MIZ-e Kiseljak Kenan ef. Bajrić i predsjednik IO Medžlisa Nermin Merhemić. Istakli su da samo nastavljaju ondje gdje su stali njihovi prethodnici i želja im je da bošnjačkoj djeci u Kiseljaku omoguće predškolski odgoj. Zahvalili su se Federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica, g-dinu Edinu Ramiću na značajnoj podršci na samome početku ovoga projekta, te vladi SBK. Ministar Edin Ramić je bio prisutan na ovoj svećanosti i u svom obračanju izrazio spremnost za podršku ovakvim projektima u nadi da što prije budu završeni, te da odgajamo djecu da naučeno pretvaraju u praksu. Ministru su djeca uručila simboličnu nagradu u znak zahvalnosti.


Ispred Muftijstva sarajevskog prisutne je poselamio Rijad Delić i zaželio uspjeh u radu, te iskazao punu podršku Muftijstva u ovome projektu, te zahvalio ispred muftije Dr. Ljevakovića općinskim organima na razumijevanju i podršci u radu IZ-e Kiseljak.

Direktor Vakufske direkcije Dr. Senaid Zaimović se također obratio prisutnima, te izrazio nadu da ćemo u sklopu manifestacije „Dani vakufa“ u idućoj godini otvoriti ovaj značajan projekat Medžlisa islamske zajednice Kiseljak. Istakao je da Medžlis ima jedan kontinuitet u radu, te istakao spremnost Vakufske direkcije da pomaže ove i slične projekte.


Kao izaslanik Reisu-l-uleme, Husein ef. Kavazovića, svećanosti je bio prisutan i Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove u pratnji svih uposlenika pomenute Uprave.  Nusret ef. Abdibegović poselamio je skup ispred Reisu-l-uleme, čestitao je Medžlisu Kiseljak na jednom ovakvom projektu i naglasio da ovaj Medžlis može poslužiti za primjer drugim većim medžlisima, koji su pozvaniji za realizaciju ovakvog projekta. Izrazio spremnost svih organa Islamske zajednice da pomognu u ovome projektu, te pozvao sve vakife da kao što su i do sada pomagali, pomognu i ubuduće, te se zahvalio predstavnicima Općine na podršci u ovome projektu.

Svećanosti je prisustvovao i Dragomir Lučić u ime  načelnika općine Kiseljak Mladena Mišurića – Ramljaka, te istakao spremnost Načelnika općine i općinkih organa da podrže  ovaj projekat i nastave dobru saradnju sa organima Islamske zajednice.

Kao predsjedavajući općinskog Vijeća prisutnima se obratio hfz. Benis Topalović, te naglasio značaj i vrijednost rada Muharem ef. Sijerčića u predhodnom periodu i trud i zalaganje građevinskog odbora koji je vodio izgradnju Vakufsko-administrativnog centra Medžlisa IZ-e. Pored toga naglasio je da iskreno vjeruje da će Vakufska direkcija sa hfz. Zaimovićem pomoći ovaj projekat, te da se raduje najavljenom otvorenju istog za Dane vakufa 2017. godine.

Svojim prisustvom ovaj projekat je podržao Mirsad Mujić, generalni direktor JP BH Pošta i muderris Nezim ef. Halilović, a dovu je proučio hfz. Kenan Musić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.


Ovaj projekat je planiran u više faza. Prva je prioritetna, izgraditi obdanište, a naredna je izgradnja Škole Kur'ana.

Molimo Allaha dž.š. da nam da snage i ustrajnosti. Amin!

Mirza Bilić

 

Back To Top