skip to Main Content
Direktor Uprave za vjerske poslove u službenoj posjeti Medžlisu IZ-e Kiseljak

U petak, 08. aprila 2016. godine u službenoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Kiseljak boravio je direktor Uprave za vjerske poslove  Rijeseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Nusret-ef. Abdibegović. U Čaršijskoj džamiji je klanjao džuma-namaz i održao hutbu u kojoj je istakao važnost povtratka i suživota, školavanja djece, te iskazivanja poštovanja prema starijim koji su silsila (veza) sa prošlim vremenima, te važnost milosti prema mlađima koji su naša budućnost i budućnost Bosne i Hercegovine.

Poslije džuma-namaza razgovarao je sa džematlijama, te obišao prostorije Medžlisa i poslovne prostore u vlasništvu Medžlisa čije je opremanje u završnoj fazi.  Glavni imam Kenan-ef. Bajrić i predsjednik Medžlisa prof. Nermin Merhemić su direktora Uprave za vjerske poslove detaljno upoznali sa dosadašnjim radom Medžlisa IZ-e Kiseljak, te sa planovima u budućnosti. Direktor Abdibegović je upoznat sa svim vjerskim aktivnostima, o radu sa mladima, ženskom aktivizmu, planovima za mjesec Ramazan, te projektom izgradnje obdaništa Medžlisa IZ-e Kiseljak u haremu Čaršijske džamije u Kiseljaku i Divanhane sa prenoćištem u haremu Šehidske džamije na Han Ploči, kao i obnovu uništenog vakufa hadži Muhamed Misire. Posebno je Nusret-ef. bio obradovan činjenicom da Medžlis Kiseljak, kao povratnički Medžlis, krajem mjeseca aprila počinje izgadnju modernog obdaništa, te da je za isti pribavljena sva potrebna dokumentacija i dozvole. Radovi na izgradnji bi trebali početi polaganjem kamena temeljca 28. aprila 2016. godine. Pored činjenice da je do sada obezbijeđena samo trećina od potrebnih sredstava u Medžlisu nemaju dileme da se krene sa izgradnjom, a iskren nijet će donijeti željene rezultate. Istaknuto je da je obdanište izuzetno važan projekat za Islamsku zajednicu i Bošnjake u Kiseljaku i Kreševu. Na ovaj način se  stvaraju nove vrijednosti, te otvaraju nova radna mjesta za mlade ljude. Pored toga, važno je da se roditeljima  pruži mogućnost  da na sigurno mjesto i pouzdanim osobama ostavljaju svoju djecu dok su na svojim radnim obavezama.


U pratnji mr. Nusret-ef. Abdibegovića bio je i direktor Elč Iibrahim-pašine medrese u Travniku Dževdet Šošić i hadžija Hamdo Ibreljić koji je po odluci Rijaseta proglašen najistaknutijim vakifom u 2013.  godini.

Posjeta je završena učenjem dove za sve vakife koji su do sada pomogli povratak Bošnjaka u Kiseljak i Kreševo i obnovu porušenih džamija i mekteba u svih 15 džemata na prostoru Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak.

Mirza Bilić

Back To Top