skip to Main Content
Mevlud povodom ispraćaja Avde ef. Puriševića u penziju

Odlazak u penziju Avde ef. Puriševića, imama u džematu Bilalovac, Medžlis islamske zajednice Kiseljak, svečano je obilježen prigodnim mevludom u organizaciji Udruženja Ilmijje OO Kiseljak.

Dana, 28.02.2016. godine, nakon Podne – namaza u Bilal džamiji u Bilalovcu, proučen je mevlud u prisustvu velikog broja gostiju i uleme iz raznih krajeva, koji su došli da svećano isprate Avdu ef. Puriševića u penziju, nakon 45 godina hizmeta Zajednici i muslimanima.

Pored imama Medžlisa islamske zajednice Kiseljak, ovoj svečanosti je prisustvovao bivši banjalučki muftija, prof. Edhem ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Ključ sa imamima i predsjednikom Medžlisa, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prnjavor sa imamima, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Mrkonjić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Derventa i mnogi drugi.

Ovom prigodom prisutne je poselamio glavni imam Mežlisa islamske zajednice Kiseljak, Kenan ef. Bajrić, kao i prof. Edhem ef. Čamdžić.


Nakon toga su uručeni prigodni pokloni Avdi ef. kao znak zahvalnosti za njegov rad i kolegijalnost. Poklon ispred Medžlisa je uručio predsjednik Medžlisa islamske zajednice Kiseljak, prof. Nermin Merhemić, a ispred imama predsjednik Ilmijje OO Kiseljak, Mirza ef. Bilić. Također, su uslijedili pokloni ispred Ilmijje Ključ, Prnjavor i Derventa, zatim ispred Džematskog odbora Bilalovac, kao i individualno od prof. dr. Munira Mujića i prof. Muvedet ef. Vukovića, te hadžije Sefera Nuhića.


A ono što je posebno dojmilo je knjiga sa posvetom od zagrebačkog muftije i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, prof. dr. Aziza ef. Hasanovića, koju je uručio u njegovo ime Ermin ef. Vučkić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Ključ.

Ovim putem Medžlis islamske zajednice Kiseljak i Udruženje Ilmijje Kiseljak se toplo zahvaljuju svim gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovu svećanost, a posebnu zahvalnost izražava Avdo ef. Purišević na jednoj ovakvoj svećanosti, posjeti i poklonima.

Avdi ef. želimo dug život, zdravlje i molimo Allaha dž.š. da ga nagradi za sav njegov doprinos, trud i rad na putu Islama.

AVDO ef. PURIŠEVIĆ rođen je  16.01.1949. godine u mjestu Svinjarevo – Kiseljak. Sin je babe Šeće i majke Derviše. Poslije završene Osnovne škole i kursa za imame zapošljava se na mjesto imama, hatiba i mu'alima u  džematu Kupres, MIZ-e Bugojno. Poslije 3 godine provedene u ovom džematu, a pod pritiskom tadašnje vlasti prelazi u džemat Planinica, MIZ-e Bugojno. Od 1974. godine obavljao je imamsku dužnost u džematu Karadže, MIZ-e Bugojno. Od 01.06.1979. do 01.12.1999. godine radi kao imam u džematu Brestovsko, MIZ-e Kiseljak. Poslije 18 mjeseci odmora, Avdo ef. odlazi  u manji BH entitet, u MIZ-e Derventa, gdje ostaje četiri godine na mjestu Glavnog imama ovog Medžlisa. Zbog bolesti hanume vraća se u rodno mjesto, a od 01.04.2004. godine postavljen je na mjesto imama u džematu Bilalovac, gdje ostaje do današnjeg dana.

Za vrijeme svog službovanja bio je inicijator i organizator izgradnje velikog broja vjerskih objekata. Period Agresije na našu Domovinu proveo je u Brestovskom i Bilalovcu. Bio je član ratnog predsjedništva Općine Kiseljak sa sjedištem u Bilalovcu. U prvom sazivu općinskog vijeća bio je vjećnik u Općini Kiseljak.

Avdo ef. Purišević oženjen je suprugom Šuhrom. Rodili su tri sina: Amir, Aid, a njihov najstariji sin Asim 1993. godine postaje šehidom u odbrani jedine nam Domovine.

 

M.B.

Back To Top