Naslovnica Text Članci Kao nagradu za uspjeh u mektebu, učenici sa područja Medžlisa islamske...

Kao nagradu za uspjeh u mektebu, učenici sa područja Medžlisa islamske zajednice Kiseljak dobili izlet u Mostar

666
0
PODIJELI

U nedjelju, 14.02.2016. godine po tri učenika iz svakog mekteba, koji su najbolje uradili test Općeg znanja u prošlom polugodištu, otputovali su zajedno sa Glavnim imamom, Kenan ef. Bajrićem i još nekoliko imama u Mostar.


Krenuvši od Bilalovca do Bukovice, napunili smo autobus i u ranim jutarnjim satima započeli jednodnevno putovanje.

Nakon proučene Putne dove, koju je proučio hfz. Ibrahim Čeho, Glavni imam je poselamio učenike, čestitao im na uspjehu u mektebu i upoznao ih sa planom obilaska.

Pri samome dolasku u Mostar, posjetili smo Karađoz – begovu medresu u Mostaru, gdje nas je ljubazno dočekao profesor ove Medrese, koji je upoznao učenike sa radom i funkcionisanjem ove ustanove. Obzirom da je bio vikend, nisu imali priliku da se susretnu sa učenicima, ali su imali priliku vidjeti i obići prelijepu unutrašnjost ove moderne odgojno – obrazovne institucije.


Nakon toga, posjetili smo Karađoz – begovu džamiju u kojoj smo klanjali Podne – namaz. Imali smo se priliku upoznati i sa historijatom ove džamije i saznati da je ovo najveća očuvana mostarska džamija. Izgrađena je 1557. prema nacrtima slavnog osmanlijskog arhitekte Sinana.

Nakon Podne – namaza, otišli smo u stari dio grada, posjetili Stari most u Mostaru i u takvom jednom prelijepom ambijentu napravili zajedničke fotografije.


Nakon toga, posjetili smo Počitelj i uputili se prema Blagaju, tekiji na Buni. Obišli smo tekiju, klanjali Ikindiju – namaz i proučili kratki zikr.

Na Buni smo proveli ostatak vremena i nakon toga se uputili prema Kiseljaku.

Imali smo jedno zaista lijepo i relaksirajuće putovanje i svakako se nadamo i ubuduće ovakvim organizacijama, a našim učenicima želimo još više uspjeha.

 

Dužni smo se zahvaliti upravi Karađoz – begove medrese na gostopristvu, kao i Sprind d.d. Sarajevo na sendvičima koje su obezbijedili za našu djecu.

Mirza Bilić