skip to Main Content
Prof. Džemal Salihspahić održao tribinu u Vakufsko – administrativnom centru u Kiseljaku

U nedjelju, 17.01.2016. godine, sa početkom u 19:00h, u Vakufsko – administrativnom centru u Kiseljaku održana je tribina u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Kiseljak i Fojnica.

Tribina je ujedno bila i promocija trećeg izdanja knjige „Imam“, profesora Džemala Salihspahića.

Glavni imami Medžlisa islamske zajednice Kiseljak i Fojnica, Kenan ef. Bajrić i Edin ef. Rojo, poselamili su prisutne i izrazili riječi dobrodošlice prisutnima, te iskazali svoju čast da su u prilici da ugoste prof. Salihspahića, koji je bio i njihov profesor i direktor u medresanskim danima i od koga su svakako imali priliku mnogo toga da nauče.

 

Prof. Džemal Salihspahić je na jedan poseban način govorio o ličnosti, ulozi i značaju imama, gdje je istakao misao koja je naglašena u njegovom djelu „Imam“, a glasi: „Sređen imam – sređen džemat i obrnuto“. Dini – Islamu i džematlijama služi se najviše vlastitim primjerom. Uputio je toplu molbu imamima za većim zalaganjem i žrtvovanjem na odgojno – obrazovnom planu džematlija, a prvenstveno vjeroučenika.

Džemal Salihspahić, rođen je 04. Septembra 1935. godine u Čajangradu, općina Visoko. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a zatim Gazi Husrev – begovu medresu u Sarajevu. Diplomirao je 1961. godine na Odsjeku za  historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Profesor Salihspahić je 06. septembra 1992. godine, uz podršku profesora Saliha ef. Trake i Mirsada ef. Mahmutovića, osnovao Medresu u Čajangradu, koja je dobila ime po uglednom alimu Osman ef. Redžović. Od osnivanja Medrese pa do 2013. godine, Džemal ef. Salihspahić je uspješno obavljao dužnost direktora i profesora i, bez sumnje, najzaslužniji je za osnivanje, izgradnju i stasanje ove mlade i danas već ugledne odgojno – obrazovne institucije.

Mirza Bilić

 

Back To Top