skip to Main Content
Otvoren Vakufsko – administrativni centar u Kiseljaku

U petak 24.oktobra 2014 godine otvoren je Vakufsko – administrativni centar u Kiseljaku. Svečanom činu otvorenja prisustvovao je veliki broj ljudi i visoke zvanice, a svečanost je održana u okviru manifestacije koju organizuje Vakufska direkcija Rijaseta islamske zajednice u BiH, pod nazivom „Dani vakufa 2014“.

Otvorenje vakufsko -administrativnog centra je počelo u 14.00 h, nakon džuma- namaza. Na govornicu je prvo izašao Admir Čeho predsjednik Medžlisa islamske zajednice, koji je prisutnima dao više informacija o Medžlisu islamske zajednice Kiseljak.

„MIZ Kiseljak pripada kategoriji povratničkih džemata. MIZ Kiseljak čini petnaest džemata, 13 u Kiseljaku i 2 u Kreševu. Po organizaciji Islamske zajednice u BiH MIZ Kiseljak pripada Sarajevskom muftijstvu, a po organizaciji države SBK“, naglasioje Čeho.

Predsjednik MIZ-e Kiseljak Admir Čeho, naglasio je da je MIZ-e Kiseljak napravio mnogo od povratka muslimana u Kiseljak, te da je uz dobro organizaciju džemata i pomoć vakifa obnovljeno sve što je bilo srušeno u toku rata.

Nakon toga se prisutnima obratio predsjednik Građevinskog odbora g-din Šukrija Melezović, ujedno i najvakif Vakufsko – administrativnog centra.

„Reči ću samo nekoliko rečenica šta bi ovaj vakufsko – administrativni centar trebao da predstavlja. Treba nam nova energija, znanje i poštenje, nove generacije koje će širiti kulturu naših naroda i koje će se edukovati i ići naprijed“, rekao je Melezović.

Također je istaknuo da se radi o multifunkcionalnom objektu u kojem će da bude smještena administracija Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak, te je naglasio da uz ovo zdanje i Čaršijsku džamiju ovo postaje najljepši dio Kiseljaka.

Od gostiju prisutnima se obratio, u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme prof. dr. Enes ef. Ljevaković, te direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

Hfz. Zajimović je poručio da je posebno ponosan na obične džematlije koji prate projekte Vakufske direkcije, te je poručio da će Dani vakufa i nova uvakufljenja da se nastave, jer je BiH tlo bogato vakifima. Također je naglasio da je dosta bh. gradova nastalo kao rezultat uvakufljavanja.

Dr. Enes ef. Ljevaković se zahvalio prisutnima što su došli, vakifima što su pomogli ovaj projekat i dragom Allahu dž.š na Njegovoj pomoći u ostvarenju ovog djela.

Također je zaželio da se objekat što više koristi za dobro svih muslimana općine Kiseljak.

Dr. Enes ef. Ljevaković je potom otvorio objekat i uručio ključeve najvakifu Šukriji Melezoviću.

Prisutnima su se još obratili predsjedavajući Općinskog vijeća hfz. Beniz Topalović, glavni imam Emir ef. Pajt, premijer SBK Tahir Lendo, a kulturno -vjerski program popunili su Armin Muzaferija, osnovci OŠ Kiseljak I, te KUD „Izvor 08“.

Ašere je proučio Mustafa ef. Pašić, a dovu hfz. Munir Mujić.

 

 

Kenan Topalović

Back To Top