Naslovnica Text Članci Izgradnja prvog Bošnjačkog vrtića za djecu, novi je projekat Medžlisa Islamske zajednice...

Izgradnja prvog Bošnjačkog vrtića za djecu, novi je projekat Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak

728
0
PODIJELI

Na zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak, arhitekta Mustafa Kučuk, iz Fojnice, uradio je projektovanje rekonstrukcije i dogradnje postojećeg objekta koji se trenutno koristi kao sjedište Medžlisa IZ-e Kiseljak, a koji se nalazi u dvorištu Čaršijske džamije u Kiseljaku, kao novi prostor budućeg Bošnjačkog vrtića za djecu. Ukupna vriiednost projekta je 176.184,00 KM.

O ovom projektu predsjednik Medžlisa IZ-e Kiseljak, Admir Čeho kaže: ”Predškolski odgoj i obrazovanje je prvi, poseban i specifičan dio odgojno-obrazovnog sistema koji se bavi odgojom i obrazovanjem, ranom rehabilitacijom i resocijalizacijom, njegom i zaštitom djece predškolske dobi. Opći cilj predškolskog vaspitanja i obrazovanja je obezbjeđivanje optimalnih i jednakih uslova, kako bi svako dijete od rođenja do polaska u školu, razvijalo i ostvarivalo svoje pune potencijale kroz različite vidove kvalitetnog institucionalnog predškolskog odgoja i obrazovanja. Navedeni cilj se jedino može postići osiguranjem uvjeta kvalitetnog zajedničkog življenja djece i odraslih.  S tim u vezi, Medžlis IZ-e Kiseljak pokrenuo je aktivnosti na novom projektu, kako bih se u narednom periodu, ako Bog da, za Bošnjačku djecu sa područja Medžlisa IZ-e Kiseljak, obezbjedio predškolski institucionalni odgoj.


Podsjećanja radi, Medžlis IZ-e Kiseljak u provobitnom planu planirao je da u novom prostoru Vakufsko- administrativnog centra osigura i prostor koji bi se koristio kao vrtić za djecu, međutim zbog određenih zakonskih standarda koji uređuju ovu oblast, navedno nije bilo moguće realizirati. Shodno navedenom, kao i činjenice da na području Medžlisa IZ-e Kiseljak, nema obezbjeđeno obdanište za Bošnjačku djecu, pristupili smo izradi projekta nadogradnje postojećeg objekta koji se trenutno koristi kao sjedište Medžlisa IZ-e Kiseljak. Uz Božiju pomoć, vjerujem da ćemo zajedničkim snagama uspjeti ovaj važan projekat započeti i završiti u narednoj godini”.

MirzaBilić