skip to Main Content
Izgradnja prvog Bošnjačkog vrtića za djecu, novi je projekat Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak

Na zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak, arhitekta Mustafa Kučuk, iz Fojnice, uradio je projektovanje rekonstrukcije i dogradnje postojećeg objekta koji se trenutno koristi kao sjedište Medžlisa IZ-e Kiseljak, a koji se nalazi u dvorištu Čaršijske džamije u Kiseljaku, kao novi prostor budućeg Bošnjačkog vrtića za djecu. Ukupna vriiednost projekta je 176.184,00 KM.

O ovom projektu predsjednik Medžlisa IZ-e Kiseljak, Admir Čeho kaže: ”Predškolski odgoj i obrazovanje je prvi, poseban i specifičan dio odgojno-obrazovnog sistema koji se bavi odgojom i obrazovanjem, ranom rehabilitacijom i resocijalizacijom, njegom i zaštitom djece predškolske dobi. Opći cilj predškolskog vaspitanja i obrazovanja je obezbjeđivanje optimalnih i jednakih uslova, kako bi svako dijete od rođenja do polaska u školu, razvijalo i ostvarivalo svoje pune potencijale kroz različite vidove kvalitetnog institucionalnog predškolskog odgoja i obrazovanja. Navedeni cilj se jedino može postići osiguranjem uvjeta kvalitetnog zajedničkog življenja djece i odraslih.  S tim u vezi, Medžlis IZ-e Kiseljak pokrenuo je aktivnosti na novom projektu, kako bih se u narednom periodu, ako Bog da, za Bošnjačku djecu sa područja Medžlisa IZ-e Kiseljak, obezbjedio predškolski institucionalni odgoj.


Podsjećanja radi, Medžlis IZ-e Kiseljak u provobitnom planu planirao je da u novom prostoru Vakufsko- administrativnog centra osigura i prostor koji bi se koristio kao vrtić za djecu, međutim zbog određenih zakonskih standarda koji uređuju ovu oblast, navedno nije bilo moguće realizirati. Shodno navedenom, kao i činjenice da na području Medžlisa IZ-e Kiseljak, nema obezbjeđeno obdanište za Bošnjačku djecu, pristupili smo izradi projekta nadogradnje postojećeg objekta koji se trenutno koristi kao sjedište Medžlisa IZ-e Kiseljak. Uz Božiju pomoć, vjerujem da ćemo zajedničkim snagama uspjeti ovaj važan projekat započeti i završiti u narednoj godini”.

MirzaBilić

Back To Top