skip to Main Content
TRADICIONALNA „VEČER KUR'ANA“ I MEVLUD U ROTILJU

Prošla je 21 godina otkako su mještani Rotilja izgubili svoje najmilije. Jedinice HVO-a su 18.04.1993. godine na svirep način pogubili 7 mještana ovoga sela. Rotilj je dao još 7 šehida na raznim mjestima širom Bosne i Hercegovine  koji su svoje živote dali za odbranu svoje domovine i za našu slobodu. U ovom mjestu je bio logor u kojem su sakupljane izbjeglice iz okolice Kiseljaka. Mnogi ljudi i mladići su odvođeni na kopanje rovova gdje su se susretali sa raznim neprijatnostima, a dosta njih je bilo fizički zlostavljano i nad njima su vršene razne torture od strane onih koji i danas šetaju našim gradom sasvim slobodno.

I ove godine je obilježeno njihovo stradanje. Večer Kur'ana je održana 17.04.2014. godine (četvrtak), poslije akšam-namaza. Bilo je pravo zadovoljstvo prisustvovati ovoj manifestaciji i uživati u ljepoti onoga što nam samo može Božija knjiga pružiti. Na večeri Kur'ana su učestvovali sljedeći učači:

Prof. Benis Topalović, Hfz. Sead Babaluk, Ćamil ef. Hajdarević, Hfz. Hamza Lavić, Šljivar Abdusamed(učenik medrese), Mustafa ef. Pašić, prof. Mirza Bilić, Selvedin Neimarlija (učenik medrese), Hfz. Abdulaziz Drkić. Učači su svojim milozvučnim glasovima uljepšali ovu noć svima onima koji su bili prisutni u rotiljskoj džamiji. Na kraju programa prisutnima se obratio glavni imam MIZ Kiseljak, prof. Emir Pajt, koji je najavio gosta predavača: Hfz. Sulejmana Bugarija, a ovaj poznati predavač je sve prisutne počastio brojnim savjetima koji će im biti od koristi u životu.


Sutradan, 18.04.2014. godine je otvoreno šehidsko spomen-obilježje sa pločom na kojoj su ispisana imena svih 14 šehida. Ovo obilježje su otkrila djeca poginulih šehida što je jasan i dovoljan dokaz da oni koji su nas željeli istrijebiti nisu uspjeli u svojoj nakani.

 

Nakon toga je proučen mevlud za šehide poslije džuma-namaza. Džuma-namaz  je predvodio glavni imam MIZ-e Kiseljak, prof. Emir Pajt. Kao i za večer Kur'ana, rotiljska džamija je bila prepuna gostiju koji su došli da prisustvuju ovom ibadetu. Mevlud i prigodne ilahije su proučili imami sa područja MIZ-e Kiseljak. Gost predavač je bio dr. Esmir Halilović koji je održao zanimljivo i poučno predavanje i pohvalio sve one koji su učestvovali u gradnji džamije i šehidskog spomen-obilježja.

Na kraju je proučeno ašere iz Kur'ana i dova i time je završeno ovogodišnje obilježavanje stradanja šehida Rotilja. Ovakve manifestacije nas trebaju podsjećati na to da žrtve naših šehida nisu uzaludne i da trebamo opravdati krv koju su prolili. Upućujem dovu Allahu dž. š. da nas i porodice šehida naoruža strpljenjem, da nam Kur'an i hadis budu vodiči u životu i da naši šehidi budu zadovoljni sa nama onako kako smo mi zadovoljni sa njima i njihovom žrtvom. Amin!

Nedžad Topalović

 

Back To Top