skip to Main Content
OBILJEŽAVANJE 20. GODIŠNJICE STRADANJA BOŠNJAKA – MUSLIMANA HAN PLOČE, GRAHOVACA, TULICE I RADANOVIĆA

Prošlo je dvadeset godina od stradanja muslimana u Grahovcima, Han Ploči, Tulici i Radanovićima.

Podsjećamo, u mjesecu junu 1993.godine, komanda HVO-a u Kiseljaku je postavila ultimatum o bezuslovnoj predaji cjelokupnog muslimanskog stanovništva i pripadnika ARBiH, koji su se nalazili u selima Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići. U to vrijeme, u ovim selima je živjelo preko 1000 muslimana, što mještana, što raseljenih osoba protjeranih od strane srpske vojske. Nakon što na ultimatum nije odgovoreno, sve elitne i većina ostalih jedinica HVO-a stacioniranih u Kiseljaku i Kreševu, napale su ova sela i vrlo lahko savladale otpor pripadnika ARBiH koji su se zatekli u selima. U ovom napadu svoje učešće su imale i jedinice srpske vojske koje su iz pravca Rakovice pomogle da se ova sela definitivno očiste domicilnog stanovništva.

Nakon što su ušle u sela, jedinice HVO-a su u periodu od 12. do 16.06.1993. godine počinile stravične zločine:

– zarobljeno je i ubijeno 78 osoba, od kojih su većina bili civili – stare i iznemogle osobe, teški invalidi,žene, pa čak i djeca od 13 godina, a sa njima je bio i imam džemata Han Ploča Omer ef. Drkić.

– zarobljeno je i odvedeno u logore u Kiseljaku preko 400 osoba, gdje su premlaćivani, odvođeni na prisilni rad na prvim borbenim linijama i na mnoge druge načine su maltretirani.

– u selu Tulica spaljeno je skoro polovina kuća, a selo Grahovci je spaljeno do temelja

– u selima Tulica i Radanovići su spaljeni mektebi, a na Han Ploči minirana je i spaljena džamija, koja je sagrađena 1878. godine. Preživjeli svjedoci pričaju da su dok je džamija gorjela igrali kolo i veselili se u džamijskom haremu, proslavljajući svoj zločin.

Poslije zločina, komanda HVO-a je angažovala posebnu jedinicu koja je imala za cilj uklanjanje dokaza o zločinu.

Sva tijela ubijenih, a koja nisu izgorjela u spaljenim kućama su ukopavana u pojedinačne i grupne grobnice, ili su definitivno uklonjena sa poprišta.

Do danas još nije poznato gdje su ukopani ili sklonjeni ostaci još 38 osoba, među kojima je i mjesni imam Omer efendija.

Organizacioni odbor za obilježavanje 20. godišnjice stradanja muslimana na ovim prostorima uveliko je počeo sa pripremama obilježavanja. Program obilježavanja će se odvijati počevši od srijede, 12. juna, do nedjelje 16. juna 2013. godine. O programu obilježavanja bit ćete blagovremeno informisani na web portalu Medžlisa.

Back To Top